Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Α. Διαμαντοπούλου: «Φτιάξαμε νόμο για 20 χρόνια κι όσοι διαφωνούν ας πάνε στο ΣτΕ»

Από την Ελευθεροτυπία

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

«Οι νόμοι γίνονται εύκολα, το στοίχημα είναι η εφαρμογή τους» δήλωσε η υπουργός Παιδείας χθες, μία μέρα μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο να ανοίξουν μεγάλα μέτωπα, τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στα δικαστήρια, με τις κινητοποιήσεις (από Σεπτέμβριο) καθηγητών-φοιτητών και παράλληλα τις προσφυγές περί της αντισυνταγματικότητας του νόμου.


Και διά «Βίας Μάθησης» για τους αιώνιους φοιτητές Ωστόσο, η πολιτική συναίνεση και για την κ. Διαμαντοπούλου είναι αρκετή, διότι «δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα νόμο-πλαίσιο που δεν θα χρειαστεί να ανατραπεί», τουλάχιστον «για τα επόμενα 20 χρόνια, γιατί αυτός είναι συνήθως ο χρόνος που ζει ένας νόμος στην ανώτατη εκπαίδευση».
Βεβαίως, «θα υπάρξουν, όπως υπάρχουν πάντα, και αλλαγές και βελτιώσεις και διορθώσεις», αλλά, όπως επισήμανε, δημιουργήθηκε το απαραίτητο «κλίμα θεσμικής και πολιτικής ασφάλειας». Αλλωστε, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, «και ο νόμος-πλαίσιο του '82 επί δέκα χρόνια δεχόταν προσφυγές περί αντισυνταγματικότητας στο ΣτΕ. Οπως και τότε, έτσι και τώρα εισάγεται ένα μοντέλο τόσο διαφορετικό, που δεν υπάρχει νομολογία ώστε να βοηθήσει στην αποτύπωσή του». Ας πάνε στο ΣτΕ όσοι διαφωνούν, κατέληξε, δηλώνοντας κατά τ' άλλα «συγκινημένη και δικαιωμένη». Αμέσως μετά, προχώρησε στη σκιαγράφηση του νέου μοντέλου Πανεπιστημίου, αφού πρώτα προέβη στις εξής επισημάνσεις:

Αυτομάτως
* Οσες διατάξεις δεν χρειάζονται χρόνο για την εφαρμογή τους, θα ισχύσουν αυτομάτως μετά τη δημοσίευση του νόμου. Μεταξύ αυτών, η διάταξη που καταργεί ρητά το άσυλο, τα νέα δεδομένα φοίτησης, που από τη μια αυστηροποιούν την παρακολούθηση των σπουδών και από την άλλη περιστέλλουν ακόμη περισσότερο τις κινητοποιήσεις εντός των ΑΕΙ, τα μέτρα για τους «αιώνιους», που πρέπει να έχουν φύγει μέχρι το 2013-2014 κ.ά.
* Σ' έναν χρόνο (μέχρι 31/8/2012) θα πρέπει να έχει προχωρήσει η διαδικασία ανάδειξης των Συμβουλίων. Η αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης του πρύτανη δεν ισχύει για τον κοσμήτορα.

Για το άσυλο:
Αναρωτήθηκε εύγλωττα: «Εάν έλθει κάποιος και πετάξει μια μολοτόφ έξω από το υπουργείο Παιδείας, δεν θα φωνάξουμε την αστυνομία; Το ίδιο θα γίνεται πλέον και στα Πανεπιστήμια», συμπλήρωσε με νόημα.

Για τους φοιτητές:
Θα εκπροσωπούνται στα όργανα (Συμβούλιο, Σύγκλητο, Συμβούλιο για προγράμματα σπουδών, Συμβούλιο για φοιτητική μέριμνα), αλλά δεν θα συνδιοικούν. «Αυτό δεν σημαίνει ότι καταργούνται οι φοιτητικές παρατάξεις. Αυτές είναι εθελοντικές ενώσεις προσώπων και δεν έχει καμιά δουλειά κανένας να παρέμβει» τόνισε, σπεύδοντας, ωστόσο, να μιλήσει για ανάγκη πρωτοβουλιών ώστε να αναδιοργανωθεί το φοιτητικό κίνημα. Αφού αναφέρθηκε στο νέο καθεστώς που καταργεί τα παραταξιακά ψηφοδέλτια στις εκλογικές διαδικασίες (πλέον ενιαία λίστα), δήλωσε ότι περιμένει προτάσεις για τη διεξαγωγή έγκυρων φοιτητικών εκλογών.

Για τις προδιαγραφές σπουδών και φοίτησης:
Προβλέπεται υποχρεωτική εγγραφή ανά εξάμηνο (διαγραφή, αν δεν γίνει εγγραφή για δύο συνεχόμενα εξάμηνα), υπάρχουν προαπαιτούμενα που θα διαμορφωθούν λεπτομερώς από τα ιδρύματα, τρεις μόνο εξεταστικές για όλες τις σχολές, 13 εβδομάδες διάρκεια μαθημάτων, οι οποίες, αν δεν συμπληρωθούν, δεν γίνονται εξετάσεις κ.ά. Η διάρκεια φοίτησης, όχι πάνω από το διπλάσιο του ελάχιστου χρόνου.

Για την πρόσβαση στα ΑΕΙ μέσω κατατακτηρίων:
Ισχύει μόνο για απόφοιτους ΑΕΙ και ανώτερων σχολών, όπως εμποροπλοιάρχων, τουρισμού κ.ά. Οι απόφοιτοι ΙΕΚ έχουν δικαίωμα παρακολούθησης μόνο σύντομων κύκλων σπουδών, απ' όπου θα παίρνουν πιστοποιητικά και όχι πτυχία.

Τέλος, προσεχώς θα βγει πρόγραμμα εφαρμογής και οικονομικής υποστήριξης του νόμου. Μέχρι τις 31/8/2012, η πρώτη φάση εφαρμογής του νόμου με τη δημιουργία των νέων δομών και ένα εξάμηνο αργότερα, η κατάρτιση του οργανισμού και του εσωτερικού κανονισμού.
Σημείωση: Σκληρή η επίθεση στην ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΑΠΘ που εναντιώθηκε στο νόμο. «Υπάρχουν κατεστημένα που δεν κατανοούν τι γίνεται», δήλωσε εξαπολύοντας κατηγορίες για «γενικόλογες, ψευδείς και ανιστόρητες προσεγγίσεις, που δεν πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς»

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας συγκαλείται έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου