Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Η κρίση αδειάζει τα ιδιωτικά σχολεία από τους μαθητές!


Για να προστατευτούν ορισμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, πιέζουν τους γονείς να εξοφλήσουν τα δίδακτρα που οφείλουν και να προκαταβάλλουν μέρος των διδάκτρων της ερχόμενης σχολικής χρονιάς.

Αδιαχώρητο έχει δημιουργηθεί στα δημόσια. Λεν φτάνουν οι αίθουσες. Μεγάλο είναι το πλήγμα για μικρού και μεσαίου μεγέθους εκπαιδευτήρια.

Ξαναγεμίζουν παιδιά οι αίθουσες των δημόσιων σχολείων. Τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση την προτιμούν ολοένα και περισσότεροι γονείς, οι οποίοι μέχρι την τελευταία σχολική χρονιά έστελναν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Αλλά τώρα πια ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Το ετήσιο κόστος των διδάκτρων κυμαίνεται μεταξύ 4.000 και 9.000 ευρώ. Όσον άφορα στη μεταλυκειακή εκπαίδευση, το κόστος εκτιμάται σε 12.000 ευρώ.

Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις των δημόσιων σχολείων δεν επαρκούν πλέον και μελετάται η αγορά προκατασκευασμένων αιθουσών, ώστε να φιλοξενηθούν οι πλεονάζοντες μαθητές. Αυτό σκέφτονται ήδη να κάνουν Δήμοι της Ανατολικής Αττικής.

Επιπλέον, μπαίνουν τα πρώτα λουκέτα σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Για να προστατευτούν ορισμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, πιέζουν τους γονείς να εξοφλήσουν τα δίδακτρα που οφείλουν και να προκαταβάλουν μέρος των διδάκτρων της ερχόμενης σχολικής χρονιάς, απειλώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα δεχτούν τα παιδιά τους στο σχολείο. Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι είναι παράνομη η άρνηση επανεγγραφής ή η απομάκρυνση μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία λόγω οικονομικών υποχρεώσεων των γονέων προς αυτά, βάσει του νόμου 682 77 (άρθρο 16, παράγραφος 6 και άρθρο 18, παράγραφοι 2 και 3) και της νομολογίας (Α.Π. 1599 2000).

Νέα λουκέτα

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Παπαντωνόπουλο, πρώτο αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, μετά το κλείσιμο του Παγκρήτιου Εκπαιδευτηρίου στο Ηράκλειο Κρήτης, ανέστειλε τη λειτουργία του και το ιδιωτικό σχολείο (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) ΙΔΕΑ στο Άργος. Ενώ πληροφορίες θέλουν ένα ακόμη ιδιωτικό σχολείο, στη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά, να μην λειτουργεί τη νέα σχολική χρονιά. Επιπλέον, επιμένουν οι φήμες περί άμεσης συγχώνευσης ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, καθώς η τρέχουσα οικονομική συγκυρία καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αυτόνομη λειτουργία τους.

Πτώση 20% στις επανεγγραφές

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ εκτιμήσεις για τη νέα σχολική χρονιά κάνουν λόγο για πτώση των επανεγγραφών κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, σαφής εικόνα θα υπάρχει το Σεπτέμβριο. Αν και, όπως λένε πηγές, στοιχείο που αποτυπώνει τη δυσμενή σημερινή εικόνα του κλάδου είναι ότι έχει πραγματοποιηθεί μόλις το 30% των επανεγγραφών που αναμένονται από τους επιχειρηματίες του κλάδου. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, στο τέλος του 2010 λειτουργούσαν σε όλη τη χώρα 989 ιδιωτικές σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 765 στην πρωτοβάθμια και 224 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι μαθητές τους ανήλθαν σε 93.351, που αντιστοιχούν στο 7% του μαθητικού δυναμικού της χώρας.

Επ' αυτού ο οικονομολόγος Χρήστος Γείτονας, διευθύνων σύμβουλος των εκπαιδευτηρίων Κωστέα Γείτονα, λέει ότι μόλις πρόσφατα πέρασαν στην ιδιοκτησία της επιχείρησης αυτής τα τμήματα του Γυμνασίου και του Λυκείου που λειτουργούσε η Σχολή Καργάκου. Επίσης, έχει ξεκινήσει συζητήσεις και για τις τάξεις του Δημοτικού που λειτουργεί η Σχολή. Σημειωτέον ότι τα εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα εξετάζουν την απορρόφηση τεσσάρων ακόμη εκπαιδευτηρίων, που λόγω των συνθηκών αδυνατούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Επιστροφή στο 1980

Όλα δείχνουν, σημειώνει ο Χρήστος Γείτονας, ότι ο κλάδος δοκιμάζεται από την κρίση, κυρίως οι μικρότερες επιχειρήσεις. Αυτές υφίστανται τους μεγαλύτερους κραδασμούς, καθώς δεν έχουν περιθώρια σημαντικής μείωσης του κόστους λειτουργίας, θεωρεί βέβαιο ότι ο κλάδος θα επανέλθει στην εποχή του '80: τότε υπήρχαν 15 μεγάλα εκπαιδευτήρια και αρκετά λιγότερα μεσαία. Πόσα λειτουργούν σήμερα πανελλαδικά Περίπου 1.000! Αναγνωρίζει ότι οι απώλειες για τον κλάδο θα ήταν μικρότερες, αν δεν αναγνωριζόταν από το κράτος ως τεκμήριο η καταβολή διδάκτρων. Πρόκειται για ελληνική πρωτοτυπία παγκοσμίως. Όλες οι χώρες δίνουν φοροαπαλλαγές για τα δίδακτρα στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Μολονότι ο Κωνσταντίνος Παπαντωνόπουλος αποφεύγει να μας δώσει μια πρόβλεψη για την κατάσταση του κλάδου τη νέα σχολική χρονιά, ανησυχεί πολύ, καθώς αναμένεται κύμα απολύσεων εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης. Σήμερα απασχολούνται στον κλάδο 9.000 περίπου εκπαιδευτικοί, το μέλλον των οποίων είναι αβέβαιο. Αν κλείσει κάποιο σχολείο, ο εκπαιδευτικός μένει τελείως ακάλυπτος, αν δεν έχει εξαετή προϋπηρεσία (μέχρι 30 6 2010). Σ' αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να μπει στην επετηρίδα, όπως του επιτρέπει ο νόμος, ώστε κάποια στιγμή να διοριστεί στο Δημόσιο.

Αντικίνητρα

Ο σκεπτικισμός και η ανασφάλεια που επικρατεί σήμερα στα νοικοκυριά αναμφίβολα πλήττει την πορεία του κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης, σημειώνει ο Χαράλαμπος Κυραιλίδης, ιδιοκτήτης του σχολείου Σύγχρονη Παιδεία, όπου φοιτούν 350 μαθητές. Μολονότι, όπως λέει, δεν έχει ο ίδιος (μέχρι στιγμής) απώλειες στις επανεγγραφές, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις σχολείων που χάνουν μαθητές. Αυτό, όπως τονίζει, δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα απόρροια των οικονομικών συνθηκών. Μπορεί να είναι και θέμα μη ποιοτικά προσφερόμενης εκπαίδευσης. Το σίγουρο, αναφέρει άλλος παράγοντας του κλάδου, είναι ότι ο Έλληνας παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει, στερείται παντελώς φορολογικών κινήτρων για να στείλει τα παιδιά του σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Από την άλλη, τα τελευταία, αν και έχουν τον δυναμισμό να δημιουργήσουν, είναι αναγκασμένα να ακολουθούν τις μεταρρυθμίσεις που δοκιμάζονται και δημιουργούνται για τη δημόσια παιδεία, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να αποκλίνουν από τα προγράμματα σπουδών ή να συμμετέχουν στον καθορισμό των κανόνων του παιχνιδιού.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου