Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΣΕΠ ΜΕ ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ

Οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ έχουν μπει ήδη στις συμπληγάδες του δραστικού περιορισμού του δημόσιου τομέα και των εκάστοτε αναλογιών των προσλήψεων, με Βάση τις αποχωρήσεις

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ ΣΟΦΙΑ ΕΜΜΑΝΟΗΛΙΔΟΥ

Τις αντοχές 15.723 επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ δοκιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εμπαίζοντάς τους ανοιχτά όσον αφορά στον πολυπόθητο διορισμό τους. Ο Τύπος της Κυριακής φέρνει σήμερα στο φως στοιχεία, που αποκρύπτονται σκοπίμως από την κυβέρνηση, τα οποία αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος για τους χιλιάδες διοριστέους σε φορείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Οι επιτυχόντες, τα ονόματα των οποίων έχουν δημοσιευθεί σε οριστικούς πίνακες μέσα στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, ανέρχονται σε 10.632. Παράλληλα, οι επιτυχόντες, των οποίων τα οριστικά αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί μέσα στο τρέχον έτος, φτάνουν τις 5.091. Όλοι αυτοί, σύμφωνα με τις επιταγές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, υποτίθεται ότι θα διοριστούν σταδιακά και βάσει σειράς επιτυχίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2015 .

Η πρώτη παράταση

Ουσιαστικά, πρόκειται για τη δεύτερη παράταση που δίνει η κυβέρνηση για το διορισμό τους. Η πρώτη ήταν στις 13 Απριλίου του 2010, όταν και ο τέως υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκού σης, δεσμεύτηκε, με εγκύκλιο που εξέδωσε, ότι σε κάθε περίπτωση ο διορισμός όλων όσοι περιλαμβάνονται στους πίνακες διοριστέων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2013 . Όχι μόνο οι επιταγές της εγκυκλίου αποτέλεσαν φτερό στον άνεμο , αλλά οι επιτυχόντες παραμένουν, για μία ακόμα φορά, επί ξύλου κρεμάμενοι , αναμένοντας, ίσως, την επόμενη εξαγγελία της κυβέρνησης για πρόσληψη και πέρα από το 2015, καθώς τα νούμερα δεν βγαίνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση την αναλογία των προσλήψεων έναντι των αποχωρήσεων, για το 2011 μπορεί να γίνουν το πολύ 5.000 προσλήψεις, με βάση τις 53.000 συνταξιοδοτήσεις του 2010. Σε αυτούς, πρέπει να προστεθούν και οι μετατάξεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα προς τις κεντρικές κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες, σύμφωνα με την Τρόικα, ορίζονται πλέον ως νέες προσλήψεις.

Υποτίθεται ότι θα διοριστούν σταδιακά και βάσει σειράς επιτυχίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2015

Ωστόσο, κανείς μέσα στην κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι η εικόνα των αποχωρήσεων από το Δημόσιο μεταξύ του 2011 και του 2015 θα είναι ανάλογη με αυτήν την περασμένης χρονιάς. Όταν και δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων αποχώρησαν, λόγω των νέων συνταξιοδοτικών δεδομένων που δημιούργησαν οι ρυθμίσεις του νόμου Λοβέρδου και του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες έδιναν, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τη δυνατότητα συνταξιοδότησης χωρίς να συντρέχουν τα ανώτατα όρια ηλικίας.

Επίσης, ένα μέρος της αύξησης των αποχωρήσεων στη διάρκεια του 2010 οφείλεται και στη γενικότερη διάχυτη απειλή περί δραστικής μείωσης στις συνταξιοδοτικές παροχές. Όπως, το ύψος της σύνταξης και του εφάπαξ. Οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ έχουν μπει ήδη στις συμπληγάδες του δραστικού περιορισμού του δημοσίου τομέα και των εκάστοτε αναλογιών των προσλήψεων, με βάση τις αποχωρήσεις.

Όπως συζητείται στους διαδρόμους του Ανωτάτου Συμβουλίου, πολλοί από αυτούς όχι μόνο δεν θα περάσουν την πόρτα του Δημοσίου μέχρι το τέλος του 2015, αλλά θα περιμένουν για πολύ καιρό ακόμα το διορισμό τους.

Στοιχεία

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Τύπος της Κυριακής, οι επιτυχόντες του 2010 σε διαγωνισμούς, με κριτήρια επιλογής, φτάνουν τις 6.283. Επίσης, οι επιτυχόντες σε γραπτούς διαγωνισμούς αγγίζουν τους 545, σε Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΕΘΕΛ) τους 1.939, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης τους 1.853, ενώ εκκρεμεί ακόμα η πρόσληψη 12 ατόμων σε θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού.

Οι επιτυχόντες των οποίων τα ονόματα έχουν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, μέσα στο 2011, ανέρχονται σε 2.884 για τις ΔΕΚΟ, σε 1.047 σε διαγωνισμούς με κριτήρια επιλογής, σε 603 για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε 557 για λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η παράταση διορισμού αφορά στους επιτυχόντες των διαγωνισμών 7Κ 2009, 10Κ 2008, 5Κ 2009, 3Κ 2009, 8Κ 2008 (για τις κατηγορίες Πανεπιστημιακής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), 6Κ 2008 (για την κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) και 9Κ 2008 (για την κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).



Τα δεδομένα που διαμορφώνει το Μεσοπρόθεσμο

ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ από τα νέα δεδομένα στη δημόσια διοίκηση, η πρόσληψη των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ καθίσταται κάτι παραπάνω από αμφίβολη, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2015, που έχει ορίσει η κυβέρνηση.

Οι επιταγές του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος δημιουργούν νέα και πιο σκληρά δεδομένα για όλους τους διορισμούς στο δημόσιο τομέα. Βάσει των καινούργιων μνημονιακών συνθηκών, η αναλογία για το 2011 θα είναι μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις , συμπεριλαμβανομένων και των μετατάξεων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, οι οποίες, ωστόσο, κάλλιστα μπορεί να ανατραπούν στην πορεία (όπως έγινε και εφέτος) από το 2012 μέχρι και το 2015 θα ισχύσει η αναλογία μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις .

Εξαιρέσεις

Σε νόμο του υπουργείου Οικονομικών, που πέρασε στα μέσα του 2010, προβλεπόταν να παγώσουν οι προσλήψεις στο Δημόσιο. Εξαίρεση από τον κανόνα αποτελούσαν οι τομείς της Παιδείας, της Υγείας και των Σωμάτων Ασφαλείας, για τους οποίους ίσχυε η αναλογία μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση . Με νεότερη εγκύκλιο, συμπεριελήφθησαν και αυτοί οι ευαίσθητοι για τη λειτουργία του κράτους τομείς στην αναλογία μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις . Σημειώνεται ότι η Τριμελής Επιτροπή Υπουργών έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως για την πρόσληψη 500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, 3.771 νοσηλευτών σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και 4.000 πυροσβεστών.

Η προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων βρίσκεται στον... αέρα, λόγω της αβελτηρίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να βάλει την υπογραφή της στα σχετικά κείμενα. Μάλιστα, οι παραπάνω θέσεις δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν ούτε από μετατάξεις ούτε από τους επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, καθώς πρόκειται για ειδικευμένο προσωπικό, με συγκεκριμένα προσόντα.

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου