Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Μείωση έως 80% στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών

Από την Ημερησία

«Μαχαίρι», ακόμη και έως 80%(!) σε σύγκριση με πέρυσι, στον αριθμό των μόνιμων διορισμών των εκπαιδευτικών για τη νέα σχολική χρονιά, φέρεται πως θα βάλει το υπουργείο Παιδείας.

Αν και ο αριθμός δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα διοριστούν φέτος λιγότεροι από 1.000 εκπαιδευτικοί από περίπου 2.500 πέρυσι. Μάλιστα, έγκυρες πηγές αναφέρουν στην «Η» ότι η μείωση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα οι διορισμοί δασκάλων, νηπιαγωγών και καθηγητών να κυμανθούν συνολικά γύρω στους 500 - 600(!).

Δραστική μείωση αναμένεται να υποστεί, εξάλλου, ο αριθμός των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Ήδη, η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου έχει προαναγγείλει από τη Βουλή ότι οι περικοπές στις προσλήψεις θα ξεπεράσουν το 50%. Πέρυσι, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είχαν προσληφθεί περίπου 15.000 αναπληρωτές, ενώ φέτος πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των προσλήψεων δεν θα ξεπεράσει συνολικά τους 5.000 - 6.000.

Φεύγουν κατά κύματα

Την ίδια στιγμή, αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος το «κύμα» φυγής των εκπαιδευτικών από τα σχολεία, καθώς εκφράζονται φόβοι για επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών. Ο ακριβής αριθμός των εκπαιδευτικών που προτίθενται να συνταξιοδοτηθούν αναμένεται να οριστικοποιηθεί γύρω στις 10 Αυγούστου, αλλά ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότεροι από 11.500 δάσκαλοι και καθηγητές θα οδηγηθούν στην «πόρτα» της εξόδου. Πέρυσι, είχαν κατατεθεί συνολικά 11.466 αιτήσεις εκπαιδευτικών για συνταξιοδότηση, εκ των οποίων οι 3.930 αφορούσαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι 7.536 στη δευτεροβάθμια. Ο αριθμός αυτός ήταν εξαιρετικά υψηλός σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, όταν και δεν ξεπερνούσε τις 4.500, με αποτέλεσμα να σημάνει «συναγερμός» στο υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη των κενών θέσεων. Σε μία προσπάθεια να διαμορφώσει μία πρώτη εικόνα για τη φετινή κατάσταση, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε στις αρχές Απρίλη από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να συλλέξουν στοιχεία για τον αριθμό των εκπαιδευτικών που προτίθενται να αποχωρήσουν από την υπηρεσία μέσα στο καλοκαίρι, ενώ η προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων θα κλείσει οριστικά στις 10 Αυγούστου. Οι πληροφορίες για δραστική μείωση των διορισμών έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα, εκπρόσωποι της οποίας εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές αφού χιλιάδες θα είναι τα κενά που θα παρουσιαστούν στα σχολεία της χώρας.

«Είναι προφανές ότι η εκπαίδευση αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο, ίσως, θύμα των περικοπών του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας που ψήφισε η κυβέρνηση», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο τέως πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Δημήτρης Μπράτης. Και καταλήγει: «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η κυβέρνηση οφείλουν τώρα να συνειδητοποιήσουν το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στα σχολεία και να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για τον αριθμό των προσλήψεων. Οι μόνιμοι διορισμοί δεν μπορεί να είναι, σε καμιά περίπτωση, ούτε κατά έναν λιγότερο από τις κενές οργανικές θέσεις και οι προσλήψεις των αναπληρωτών τόσες όσες χρειάζονται για να καλυφθούν όλα τα λειτουργικά κενά».

1 σχόλιο:

  1. γιατι δεν καταργουν κατευθειαν την εκπαιδευση να "ησυχασουμε";

    ΑπάντησηΔιαγραφή