Καταβαράθρωση στην περιφέρεια, ικανή πτώση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και απροσδιόριστοι παράγοντες που θα επιδράσουν στην τελική διαμόρφωση
Τέσσερις βάσεις για κάθε τμήμα θα έχουμε φέτος. Μία βάση για τη γενική κατηγορία, μία βάση για την ειδική κατηγορία των πολυτέκνων, μία για τους τρίτεκνους και μία για την ειδική κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων. Οι βάσεις εκτιμούμε ότι θα ανακοινωθούν περίπου στα τέλη Ιουλίου, μέχρι τις 10 Αυγούστου το αργότερο, γιατί ένας περίπου μήνας είναι υπεραρκετός για να ολοκληρωθούν οι διορθώ-σεις των ειδικών κατηγοριών και να γίνει η επεξεργασία στους υπολογιστές του υπουργείου Παιδείας.
Η ανακοίνωση των βάσεων νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα είναι το µεγάλο κέρδος των υποψηφίων που αντισταθµίζει την ταλαιπωρία του ηλεκτρονικού µηχανογραφικού. Η εξοικονόµηση χρηµάτων από τις επιτροπές που λειτουργούσαν στις διευθύνσεις εκπαίδευσης είναι το κέρδος για το υπουργείο Παιδείας και κατά συνέπεια για τον κρατικό προϋπολογισµό. Να σηµειώσουµε ότι το αλαλούµ µε τις ειδικές κατηγορίες, που ανάγκασε το υπουργείο να δώσει τη δυνατότητα τροποποίησης του µηχανογραφικού, προήλθε από την ελλιπή ενηµέρωση των υποψηφίων, που οφείλεται στην καθυστέρηση ανακοίνωσης της διαδικασίας επιλογής από το υπουργείο Παιδείας. Η ερώτηση που µας απευθύνουν οι υποψήφιοι τώρα, µετά το πέρας της υποβολής των µηχανογραφικών δελτίων, είναι µία: «Θα φτάσουν τα µόρια που έχω για να περάσω στη σχολή που θέλω;». Η αγωνία των υποψηφίων είναι µεγάλη, η απάντηση, όµως, είναι φέτος πιο δύσκολη από κάθε άλλη χρονιά.
Οι απροσδιόριστοι παράγοντες
Εχουµε φέτος µεταβολή στις θέσεις των εισακτέων και µε την εισαγωγή των συγκεκριµένων θέσεων για τις ειδικές κατηγορίες, µε την ταυτόχρονη κατάργηση των µετεγγραφών, θα έχουµε, πιθανόν, κενές θέσεις σε κάποιες ειδικές κατηγορίες σε περιφερειακές σχολές. Ακόµη οι δικαιούχοι εισαγωγής µε τις ειδικές κατηγορίες µπορεί να εισαχθούν και µε τη γενική κατηγορία, αν έχουν σηµειώσει υψηλές επιδόσεις, αυξάνοντας έτσι τη δυσκολία πρόβλεψης αυτού που θα συµβεί. Φέτος έχουµε 5.085 υποψηφίους λιγότερους από πέρυσι, γεγονός που θα επηρεάσει πτωτικά τις βάσεις και θα µετριάσει τις συνέπειες της µείωσης των εισακτέων κατά 18.000 θέσεις. Βέβαια υπάρχουν και 8.000 θέσεις για τις ειδικές κατηγορίες, που κάνουν τη µείωση των θέσεων µικρότερη και την κατεβάζουν στις 10.000 θέσεις, όµως δε γνωρίζουµε αν θα καλυφθούν όλες. Ειδικά στις επαρχιακές πόλεις είναι πιθανό να µεί-νουν κενές. Η οικονοµική κρίση θα επηρεάσει και τις προτιµήσεις των υποψηφίων, αφού φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι υποψήφιοι θα επιλέξουν σπουδές κοντά στο σπίτι τους, ακόµη και αν χρει-αστεί να κάνουν συµβιβασµό στο αντικείµενο σπουδών. Οι σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα έχουν µεγαλύτερη ζήτηση λόγω µεγαλύτερου πληθυσµού. Η πτώση εδώ αναµένεται µικρότερη από τις σχολές της περιφέρειας, µε αποτέλεσµα να ανοίξει η ψαλίδα ανάµεσα σε τµήµατα µε το ίδιο αντικείµενο και έδρα σε διαφορετικές πόλεις. Η εκτίµηση των βάσεων που βλέπετε στον πίνακα έγινε µε βάση τη σύγκριση των επιδόσεων των υποψηφίων τα τελευταία οκτώ χρόνια. Δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν οι προ-τιµήσεις των υποψηφίων, που θα διαµορφώσουν τελικά τις βάσεις µαζί µε τις επιδόσεις, γιατί αυτές θα τις µάθουµε εκ των υστέρων, µετά την ανακοίνωση των βάσεων.
Οι βάσεις
Φέτος, για πρώτη ίσως φορά, θα µείνουν εκτός τριτοβάθµιας εκπαίδευσης 11.355 υποψήφιοι, αν συµπληρωθούν όλες οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών. Διαφορετικά, αν µείνουν κενές θέσεις των ειδικών κατηγοριών, οι αποκλειόµενοι θα είναι περισσότεροι. Η αλήθεια είναι ότι η διεύρυνση της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης που επιχειρήθηκε προ δεκαετίας δεν πέτυχε, αφού το ποσοστό εγκατάλειψης των σπουδών ήταν πολύ µεγάλο και η ελληνική οικονοµία δεν µπορεί να απορροφήσει τόσους πτυχιούχους. Οι χαµηλόβαθµες σχολές θα έχουν µεγάλη άνοδο στις βάσεις τους. Δε θα υπάρχουν φέτος σχολές µε βάση 868 µόρια, όπως πέρυσι, ούτε θα υπάρξουν 47 τµήµατα µε βάση κάτω από 5.000 µόρια. Λογικά δεν αναµένεται να υπάρξουν τµήµατα µε βάση κάτω από 6.000 – 6.500 µόρια. Η οικονοµική κρίση θα σπρώξει πολλούς υποψηφίους στις στρατιωτικές και αστυνοµικές σχολές, όπου αναµένουµε άνοδο των βάσεων, γιατί είναι οι µόνες σχολές που εξακολουθούν και προσφέρουν τη σιγουριά του στα-θερού µισθού και έτσι γίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές για πολλούς υποψηφίους. Φέτος η Αστυνοµία θα πάρει 1.300 αστυφύλακες, έναντι 900 πέρυσι. Αυτό θα έφερνε µεγάλη πτώση µία άλλη χρονιά, αλλά φέτος µε την οικονοµική κρίση να τσακίζει τα νοικοκυριά, κανείς δεν µπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις των υποψηφίων.
Η κατηγορία του 10%
Η άνοδος των βάσεων θα είναι εντυπωσιακή σ’ αυτή την κατηγορία γιατί είναι η τελευταία ευκαιρία των υποψηφίων να δώσουν µηχανογραφικό. Από του χρόνου αυτή η κατηγορία καταργείται. Η πτώση των βάσεων πέρυσι ήταν πολύ µεγάλη και «άνοιξε την όρεξη» πολλών υποψηφίων Η άνοδος θα πρέπει να θεωρείται δεδοµένη.
Η εκτίμηση
Η εκτίµηση των βάσεων που βλέπετε στον πίνακα, έγινε µε βάση τις επιδόσεις των υποψηφίων και αποτελεί τη «συντηρητική» εκδοχή αυτού που µπορεί να συµβεί. Η πτώση µπορεί να εί-ναι και µεγαλύτερη. Φυσικά υπάρχει ένα περιθώριο λάθους + ή – 100 µόρια. Ανοδος δεν αναµένεται σε κανένα πεδίο, αφού κάτι τέτοιο δε δικαιολογούν οι επιδόσεις των υποψηφίων. Οι επιδόσεις των υποψηφίων µετά και την ανακοίνωση των γενικών βαθµών πρόσβασης είναι πολύ χαµηλές, οι χαµηλότερες της τελευταίας πενταετίας. Γι’ αυτό και έπεσε τόσο κλάµα σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας τη Δευτέρα 20 Ιουνίου που ανακοινώθηκαν οι βαθµολογίες, που ελπίζουµε να µετατραπεί σε ξέφρενη χαρά όταν ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου