Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Πανελλήνια Ενωση Καθηγητών Πληροφορικής: Αποκλείουν καθηγητές Πληροφορικές από τις θέσεις Διευθυντών Σχολείων


Ορισμένα συμβούλια επιλογής Δ/ντων σχολικών μονάδων και ΣΕΚ δεν αποδίδουν τις προβλεπόμενες μονάδες της πιστοποίησης στις Τ.Π.Ε. στους υποψήφιους Δ/ντές των κλάδων Πληροφορικής ΠΕ19-ΠΕ20, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα επιλογής τους αναφέρει σε ανακοίνωσή της  η Πανελλήνια Ενωση Καθηγητών Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ). Συγκεκριμένα , σύμφωνα με την ΠΕΚΑΠ, δεν αποδίδονται:

Α) οι 2 μονάδες της πιστοποιημένης επιμόρφωσης στις Τ.Π.Ε. επιπέδου 1.

Το αιτιολογικό στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ότι οι γνώσεις αυτές αποτελούν προσόν διορισμού και γι αυτό δεν μοριοδοτούνται.

Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π. επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση τα εξής:

Στο νόμο 3848/2010, με βάση τον οποίο γίνονται οι επιλογές στελεχών εκπαίδευσης, πουθενά δεν αναφέρεται κάτι σχετικό. Αν ο νομοθέτης ήθελε να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, θα το είχε προβλέψει σαφώς, όπως έκανε με τη μοριοδότηση της γνώσης μιας ξένης γλώσσας για την οποία, στο άρθρο 13 παρ. 2, ι), διατυπώνεται ότι: «Δεν μοριοδοτείται η γνώση ξένης γλώσσας που αποτέλεσε ειδικό προσόν διορισμού».

Αποτελεί κατάφωρη παράβαση κάθε αρχής δικαίου και αποτελεί ποινική παράβαση, η αυθαίρετη προσθήκη σε διατάξεις νόμου απόψεων που δεν έχουν προβλεφθεί ρητά στις διατάξεις του. Τα μέλη των συμβουλίων επιλογής έχουν ευθύνη και σε ατομικό επίπεδο.

Σημειώνουμε ότι στις κρίσεις του 2010 για την επιλογή των Δ/ντών των Δ/νσεων Δ.Ε, οι υποψήφιοι των κλάδων Πληροφορικής ΠΕ190-ΠΕ20 μοριοδοτήθηκαν για τις γνώσεις αυτές κανονικά με βάση τα προβλεπόμενα στις διαδικασίες του Α.Σ.Ε.Π., όπως ακριβώς αναφέρεται και στη φετινή Υπουργική Απόφαση 45143/ Δ2/13-4-2011 Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. 582 τ.Β'/13-4-2011).

Εκτός των άλλων, το ερώτημα που προκύπτει είναι, πώς είναι δυνατόν για τα ίδια προσόντα να αποδίδονται τα μόρια σε κάποιον που είναι υποψήφιος για τη θέση Δ/ντή Εκπ/σης και να μην του αποδίδονται όταν είναι υποψήφιος για Δ/ντής σχολείου;

Β) Οι 3 μονάδες της πιστοποιημένης επιμόρφωσης στις Τ.Π.Ε. επιπέδου 2.

Ο νόμος 3848/2010 δεν αναφέρει συγκεκριμένο κωδικό έργου ή κάποιο ελάχιστο αριθμό ωρών για την απόδοση των μονάδων του ως άνω κριτηρίου. Με βάση αυτό, οποιεσδήποτε συνάδελφος, όχι μόνο Πληροφορικής, προσκομίσει δικαιολογητικά ότι έχει επιμορφωθεί σε θέματα χρήσης των Νέων Τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία και πιο ιδιαίτερα σε θέματα διδακτικής του αντικειμένου διδασκαλίας του, δικαιούται τις 3 μονάδες της επιμόρφωσης.

Σημειώνουμε επίσης ότι σε συγκεκριμένο έργο επιμόρφωσης που αυθαίρετα αναγνωρίζουν τα συμβούλια επιλογής ως το μόνο έγκυρο, δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής οι συντριπτικά περισσότερες ειδικότητες εκπαιδευτικών και μεταξύ αυτών βέβαια ο κλάδος Πληροφορικής, κάτι το οποίο έχει καταγγελθεί και από την ΟΛΜΕ ως αντισυνταγματικό, αφού καταπατείται η αρχή των ίσων ευκαιριών.
Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π.
  • Καλεί τα μέλη των συμβουλίων επιλογής, ιδιαίτερα τους αιρετούς του κλάδου, να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους και να αποδώσουν τα σχετικά μόρια σε όλους τους εκπαιδευτικούς ΠΕ19-ΠΕ20.
  • Καλεί επίσης όλους τους συναδέλφους που θίγονται, σε πρώτη φάση να καταθέσουν τη σχετική ένσταση που έχει συντάξει o νομικός σύμβουλος της Π.Ε.ΚΑ.Π., και δηλώνει ότι είναι αποφασισμένο να προσφύγει στα αρμόδια Δικαστήρια για την απόδοση της Δικαιοσύνης και τον καταλογισμό ευθυνών σε κάθε αρμόδιο που παραβιάζει συνειδητά τις αρχές του δικαίου και νόμους του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου