Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Από την Καθημερινή

Δεν είναι λίγα τα λάθη που μπορεί να κάνουν οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους. Κυρίως οφείλονται σε λάθος πληροφόρηση των ίδιων και των γονιών τους και σε λανθασμένες αντιλήψεις. Ιδού ορισμένα από τα πιο σημαντικά, συχνότερα λάθη των υποψηφίων:

- «Αφού δεν μπορώ να εισαχθώ σε πανεπιστήμιο θα δηλώσω μόνο ΤΕΙ. Αν τα βάλω πρώτα πρώτα, θα έχω περισσότερες πιθανότητες να πετύχω». Δεν έχει σημασία η σειρά προτίμησης της σχολής, παρά μόνο στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές και αυτό μόνο σε περίπτωση ισοβαθμίας. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν έχει σημασία αν έχεις βάλει πρώτη ή δέκατη τη σχολή, αλλά μόνο αν έχεις τα μόρια για να εισαχθείς στη σχολή και δεν έχεις βάλει άλλη σχολή με λιγότερα μόρια πριν από αυτήν.
- «Εχω 16.000 μόρια, άρα, σύμφωνα με τις περσινές βάσεις, περνάω στην τάδε σχολή που είχε 15.995 μόρια». Αυτές είναι οι περσινές βάσεις. Οι φετινές βάσεις μπορεί να έχουν πολύ μεγάλη διαφορά ακόμη και 5.000 μόρια πάνω ή κάτω. Αυτό εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, αλλά και από τις προτιμήσεις των υποψηφίων, οι οποίες μεταβάλλονται από χρονιά σε χρονιά.
- «Ευτυχώς πήγα καλά κι έτσι δε χρειάζεται να δηλώσω καθόλου ΤΕΙ». Το σωστό είναι να δηλώσεις και ΤΕΙ, γιατί δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί με τις βάσεις, που κάθε χρόνο αυξομειώνονται. Ειδικά φέτος που έχουμε ανακατανομή των εισακτέων εις βάρος των σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη διαμόρφωση των βάσεων. Μη ρισκάρεις λοιπόν.
- «Δυστυχώς, δεν πήγα καλά φέτος. Θα ξαναδώσω πανελλήνιες εξετάσεις του χρόνου, οπότε δεν έχει νόημα να δώσω ιδιαίτερη προσοχή στο μηχανογραφικό δελτίο». Κάθε πράγμα στον καιρό του. Τώρα θα συμπληρώσεις σωστά το μηχανογραφικό σου, τον Αύγουστο θα δεις σε ποια σχολή θα περάσεις κι αν δεν σου αρέσει, αφού πρώτα γραφτείς στη σχολή που πέτυχες, αποφασίζεις να ξαναδώσεις εξετάσεις.
- «Επειδή έχω λίγα μόρια, δεν υπάρχει περίπτωση να περάσω σε καλή σχολή». Πρόσεξε τα μικρά διαμάντια που υπάρχουν με χαμηλή βάση και έχουν καλές επαγγελματικές προοπτικές. Συνήθως είναι ΤΕΙ σε μικρές επαρχιακές πόλεις, τα οποία έχουν θετικές επαγγελματικές προοπτικές, αλλά χαμηλή ζήτηση γιατί είναι απομακρυσμένα.
- «Θέλω να περάσω σε πανεπιστήμιο γιατί είναι καλύτερα από τα ΤΕΙ». Αυτό δεν είναι γενικά σωστό. Εξαρτάται από τις συγκεκριμένες σχολές ή τμήματα που συγκρίνουμε. Ως προς τις επαγγελματικές προοπτικές μπορεί ένα πανεπιστήμιο να μην έχει καλές επαγγελματικές προοπτικές, ενώ ένα ΤΕΙ μπορεί να έχει άριστες επαγγελματικές προοπτικές. Εξαρτάται, κυρίως, από το αντικείμενο σπουδών και όχι από το αν είναι πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ.
- «Για να μην κάνω κανένα λάθος, θα δηλώσω όλες τις σχολές». Οσοι το κάνουν αυτό, είναι πιθανόν να εισαχθούν σε σχολή που δεν τους αρέσει. Το σωστό είναι να δηλώσεις σχολές απ’ όλη την γκάμα των βάσεων, δηλαδή υψηλόβαθμες, μεσαίες και χαμηλές, ώστε να πετύχεις σε κάποια ό, τι κι αν συμβεί με τις βάσεις. Δήλωσε, όμως, από κάθε βαθμολογική κλίμακα βάσεων, μόνο όσες σχολές σου αρέσουν.
- «Πήγα πιο καλά απ’ ό, τι περίμενα. Αντί για Φυσικομαθηματικά θα δηλώσω Ιατρική». Ο υποψήφιος είναι έτοιμος να αλλάξει στόχο. Αν το κάνει υπό την πίεση του κοινωνικού περίγυρου για να μην πάει «χαμένο» το 19, τότε κάνει λάθος επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου