Από την Καθημερινή
Μεταξύ των 500 σχολών και τμημάτων υπάρχουν ορισμένα, ο τίτλος των οποίων μπορεί να μπερδέψει τους υποψηφίους. Και αυτό διότι μπορεί να δημιουργήσει συνειρμούς για κάτι άλλο. Επίσης, αρκετές σχολές δεν έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα, στα οποία παραπέμπει ο τίτλος τους. Αυτό, δεν σημαίνει, βέβαια, ότι το επίπεδο σπουδών τους είναι μέτριο ή χαμηλό. Ομως, γενικά είναι σημαντικό οι υποψήφιοι να μην επιλέγουν σπουδές από τον τίτλο της σχολής, αλλά να κοιτάζουν το πρόγραμμα σπουδών, το μόνο έγκυρο τρόπο για να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα.
Γενικά, η υποβολή του μηχανογραφικού έχει δυσκολέψει ιδιαίτερα από το 2000 και μετά, λόγω της αθρόας ίδρυσης νέων τμημάτων που αποτελούν μια επιπλέον σπαζοκεφαλιά για τους υποψηφίους και τους γονείς τους. Διότι, αν όλοι γνωρίζουν τις προοπτικές ενός απόφοιτου της Ιατρικής, της Νομικής, της Αρχιτεκτονικής, ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν ιδέα για το τι μπορεί να κάνει κανείς μετά την αποφοίτηση από τμήματα με «θολό» αντικείμενο. Ιδού ορισμένοι «γρίφοι»: ποια η διαφορά ανάμεσα στα τμήματα οικονομικών επιστημών, οικονομικής ανάπτυξης, αγροτικής ανάπτυξης;
Ενδεικτικά παραδείγματα σχολών ή τμημάτων, ο τίτλος των οποίων μπορεί να μπερδέψει τους υποψηφίους σε σχέση με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα είναι τα ακόλουθα:
- Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ιωαννίνων. Δεν δίνουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου. Οι απόφοιτοι μπορεί να απασχοληθούν ως φιλόλογοι.
- Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το ΤΕΕ δεν εγγράφει τους αποφοίτους του ως μέλη και συνεπώς δεν έχουν τα δικαιώματα του μηχανικού.
- Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Πανεπιστημίου Αιγαίου (με έδρα στη Χίο). Το ΤΕΕ δεν δέχεται τους αποφοίτους του. Αντίθετα, τους δέχεται ως μέλη το Οικονομικό Επιμελητήριο, άρα είναι Οικονομολόγοι.
- Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Αιγαίου (με έδρα στη Σύρο). Οι απόφοιτοι δεν γίνονται δεκτοί στο ΤΕΕ.
- Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Παν. Πελοποννήσου (με έδρα στη Σπάρτη). Οι απόφοιτοι δεν εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο.
- Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Παρότι οι απόφοιτοί του τελειώνουν Πολυτεχνείο, δεν είναι μηχανικοί αλλά μαθηματικοί ή φυσικοί ανάλογα με την κατεύθυνση που επιλέγουν.
- Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών. Δεν λειτουργεί το σκέλος των Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών.
- Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών Αιγαίου (με έδρα στη Σάμο), Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Πειραιά, Στατιστικής Οικονομικού Παν. Αθήνας. Οι απόφοιτοί τους δεν είναι μαθηματικοί, όπως αφήνει να εννοηθεί ο τίτλος τους, αλλά οικονομολόγοι, που εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο.
- Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ Αθήνας. Το πτυχίο του τμήματος δεν είναι πτυχίο νηπιαγωγού, αλλά βρεφονηπιοκόμου. Πτυχίο νηπιαγωγού δίνουν μόνο τα ΑΕΙ.
- Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγ. Νικολάου Κρήτης. Πρόκειται για σχολές του πρώην ΕΟΤ που δεν είναι ισότιμες με τα ΤΕΙ Τουριστικών Επιχειρήσεων, γιατί δεν παρέχουν τετραετείς σπουδές, αλλά τριετείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου