Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Μονοετής θητεία για τους πρυτάνεις


Από Τα Νέα

Τι προβλέπει εγκύκλιος για την ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των σχολών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Θητεία-εξπρές ενός ακαδημαϊκού έτους μόνο θα κάνουν οι σημερινοί πρυτάνεις όλων των πανεπιστημίων μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τη λειτουργία τους, έστω και αν ανέλαβαν τα καθήκοντά τους φέτος, ακόμα και πριν από λίγες ημέρες όπως λ.χ. στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και αλλού. Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο για την ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων που απέστειλε χθες σε όλα τα ιδρύματα το υπουργείο Παιδείας, προσδιορίζοντας το χρονοδιάγραμμα για τη θητεία και τη λειτουργία των υφιστάμενων οργάνων διοίκησής τους.


Οπως προβλέπει η εγκύκλιος, η θητεία των πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων που έχουν εκλεγεί σύμφωνα με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο, λήγει στις 31-8-2012. Μέχρι τη λήξη της θητείας τους ασκούν τις αρμοδιότητες που προβλέπονται σε αυτό. Οι νέοι πρυτάνεις θα εκλεγούν κατόπιν διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος και ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες υποψηφιότητες που θα προκρίνουν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης, θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2012 και θα ασκούν διευρυμένες διοικητικές αρμοδιότητες.

Επίσης, η σύγκλητος κάθε ιδρύματος εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά της σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο μέχρι την πρώτη συγκρότηση του Συμβουλίου κάθε ιδρύματος, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 16 Ιανουαρίου 2012.

«Ανοίξτε τα πανεπιστήμια».

Εξάλλου, αυξάνεται καθημερινά η συμμετοχή πανεπιστημιακών στο κίνημα για ανοιχτά πανεπιστήμια. Μετά τους καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου, του Αριστοτελείου, του Γεωπονικού και του Πολυτεχνείου της Αθήνας, τη σκυτάλη πήραν χθες οι καθηγητές του Παντείου.

διχασμος στο παντειο. H Ανεξάρτητη Κίνηση Παντείου, πλειοψηφούσα παράταξη στο ΔΣ του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του ιδρύματος, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να ανοίξουν και να μείνουν ανοιχτά, να αρχίσουν οι εξετάσεις και να ξεκινήσει ομαλά η νέα ακαδημαϊκή χρονιά. 
Ομως οι υπόλοιποι καθηγητές του Παντείου σε έκτακτη γενική συνέλευση χθες διχάστηκαν και αποφάσισαν απεργία στις 21 Σεπτεμβρίου προκειμένου να μπλοκάρουν την εφαρμογή του νέου νόμου που πρόβλεπει εκλογή εσωτερικών μελών των συμβουλίων των Πανεοπιστημίων εκείνη την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου