Βουτιά των βάσεων σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία, ενώ πάνω από 8.000 είναι οι εισακτέοι με κάτω από 10.000 μόρια
Στην τελική ευθεία πριν από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, η οποία αναμένεται το β' 15ήμερο του Αυγούστου, όλα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων που συγκεντρώνουν την υπερβάλλουσα ζήτηση των υποψηφίων θα σημειώσουν φέτος αισθητή πτώση σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία.
Πάνω από 8.000 θέσεις σε δεκάδες ΤΕΙ θα ανοίξουν τις εισόδους τους σε υποψήφιους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια, ενώ αναμένεται ότι πάνω από 3.000 θέσεις θα μείνουν ακάλυπτες.
Τα υψηλόβαθμα ιατρικά, οδοντιατρικά, φαρμακευτικά, πολυτεχνικά (Μηχανικών Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών κ.λπ.), νομικά, παιδαγωγικά και οικονομικά τμήματα, των δυο μεγάλων αστικών κέντρων και ακόμη περισσότερο της περιφέρειας, θα χαμηλώσουν σημαντικά τις βάσεις εισαγωγής τους. Ιδιαίτερα τα ιατρικά, οδοντιατρικά και φαρμακευτικά τμήματα αναμένεται να τραβήξουν τις βάσεις τους από τα σύννεφα όπου είχαν ανέβει τα προηγούμενα χρόνια και να τις επαναφέρουν κοντύτερα στη γη.
Ωστόσο στη γενική εικόνα της πτώσης θα υπάρχουν νησίδες ανόδου κυρίως στα κεντρικά τμήματα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) με μεσαίες, χαμηλές έως και πολύ χαμηλές βαθμολογικά βάσεις εισαγωγής κυρίως του 1ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου. Είναι φανερό ότι βάσεις σαν τις περσινές που άρχιζαν από τα 868 μόρια σε ΤΕΙ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου ή από τα 1.000 έως 1.164 μόρια σε ΤΕΙ του 2ου ή του 5ου Επιστημονικού Πεδίου δεν θα δούμε φέτος. Παράλληλα, και ορισμένα τμήματα με ειδικά μαθήματα θα ακολουθήσουν αντίστροφη πορεία παρουσιάζοντας άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους.
1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Μεγαλύτερη βουτιά στα παιδαγωγικά
Στη Θεωρητική Κατεύθυνση, που είναι και η πολυπληθέστερη με σύνολο 36.895 υποψηφίων, παρουσιάζεται μείωση των υποψηφίων κατά 837. Οι αριστούχοι μειώνονται κατά 1.009 άτομα, με τον τελικό τους αριθμό να ανέρχεται σε 2.316. Οι «ναυαρχίδες» των υψηλόβαθμων τμημάτων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, η Νομική της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς και τα Παιδαγωγικά Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) αναμένεται φέτος να μειώσουν ορατά τις βαθμολογικές τους απαιτήσεις και να δεχθούν υποψήφιους με χαμηλότερες βαθμολογικές αποσκευές από πέρσι. Η εκτίμηση είναι ότι η πτώση των παιδαγωγικών τμημάτων θα είναι μεγαλύτερης έντασης από την πτώση των νομικών σχολών, καθώς τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας είναι ότι έχει μειωθεί η ζήτηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης, ενώ αντίθετα είναι σταθερή, ίσως και λίγο πιο αυξημένη η ζήτηση των νομικών σχολών. Εξω από κάθε υπολογισμό είναι το Τμήμα της Νομικής Θράκης, καθώς εδώ έχουμε σημαντική μείωση εισακτέων (-100). Το Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης αναμένεται να βρεθεί ανάμεσα στα 18.400-18.600 μόρια, το Παιδαγωγικό Αθήνας κάτω από τα 18.400 μόρια, ενώ το Παιδαγωγικό Θεσσαλίας και Πάτρας κάτω από 18.100 μόρια.
2ο - 4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Πτώση σε όλα τα πολυτεχνικά
Η πολυπληθής Τεχνολογική Κατεύθυνση 2 (Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών) είχε φέτος 36.263 υποψήφιους έναντι 40.150 πέρυσι. Σχεδόν υποδιπλασιάστηκε ο αριθμός των αριστούχων, που ανέρχεται σε 1.943, στα επίπεδα του 2005. Συνολικά 1.653 λιγότεροι αριστούχοι από πέρσι και επίσης 1.651 λιγότεροι στην υψηλόβαθμη κλίμακα 15-17,9. Πάνω από 200 μόρια θα πέσουν οι βάσεις στα υψηλόβαθμα πολυτεχνικά τμήματα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου. Το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ ΕΜΠ αναμένεται να κινηθούν στον αστερισμό των 19.000 μορίων. Λίγο χαμηλότερα αναμένεται να κινηθεί η βάση στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, ενώ το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης δεν φαίνεται να μπορεί να ξεπεράσει τα 18.700 μόρια. Τα όρια για τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Η/Υ αναμένεται να είναι τα 18.250-18.500 μόρια. Τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών Θράκης, Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών Πάτρας και Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ είναι ενδεχόμενο να πέσουν κάτω από τα 18.000 μόρια.
3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
«Γκρέμισμα» των ιατρικών σχολών
Η συντριπτική μείωση των αριστούχων στη Θετική Κατεύθυνση θα γκρεμίσει στην κυριολεξία τις βάσεις οι οποίες είχαν ανέβει τα τελευταία χρόνια κυρίως στις ιατρικές σχολές και δευτερευόντως στις φαρμακευτικές και οδοντιατρικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κλίμακα 19-20 (βαθμός πρόσβασης) οι υποψήφιοι είναι φέτος μόλις 488 όταν πέρσι ήταν 1.217 και πρόπερσι 1.337. Το γεγονός αυτό προδιαγράφει την τύχη των βάσεων εισαγωγής στις Ιατρικές σχολές. Στη βαθμολογική κλίμακα 18-19 πάνω στην οποία στηρίζονται ουσιαστικά οι βάσεις εισαγωγής των οδοντιατρικών και φαρμακευτικών σχολών οι φετινοί υποψήφιοι ήταν 1.455, ενώ πέρσι ήταν 2.355. Η εκτίμηση είναι ότι η Ιατρική Αθήνας θα κινηθεί βεβαίως κάτω από τα 19.350 μόρια και μπορεί να κατέβει και ώς τα 19.100. Η Ιατρική Θεσσαλονίκης αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα μεταξύ 19.000-19.200 μορίων. Από εκεί και πέρα δεν είναι καθόλου απίθανο όλα τα υπόλοιπα τμήματα της Ιατρικής να βρεθούν κάτω από τα 19.000 μόρια.
5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Μείωση έως 350 μόρια στα υψηλόβαθμα
Στο 5ο Πεδίο οι υποψήφιοι κατευθύνονται είτε από τη Θεωρητική είτε από την Τεχνολογική Κατεύθυνση. Αρα και εδώ ισχύουν όσα περιγράψαμε για τις επιπτώσεις της μείωσης των αριστούχων. Παράλληλα, στην κίνηση των βάσεων παίζουν ρόλο και τρία ακόμη στοιχεία. Πρώτον, ο μειωμένος σε σχέση με πέρσι αριθμός των υποψηφίων που επέλεξαν το μάθημα Αρχών Οικονομικής Θεωρίας που οδηγεί στο 5ο Πεδίο, δεύτερον οι χειρότερες επιδόσεις, πάντα σε σχέση με πέρσι στο μάθημα αυτό που είναι αυξημένης βαρύτητας και επίσης οι χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι στο δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας που είναι το Μαθηματικά Γενικής Παιδείας. Η «χημεία» αυτών των παραγόντων θα σπρώξει τις βάσεις του πεδίου προς τα κάτω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου