Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Σε κρίση το δίκτυο των εδρών και τμημάτων νεοελληνικών σπουδών στο εξωτερικό

Σοβαρή ύφεση διαπιστώνεται στην πολιτική για τη στήριξη των εδρών και τμημάτων νεοελληνικών σπουδών Πανεπιστημίων του εξωτερικού, τουλάχιστον σε ότι αφορά στην προσφερόμενη χρηματοδότηση. Αυτό προκύπτει από τη συζήτηση στη Βουλή της Ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Κώστα Καρτάλη.

Σημειώνεται ότι το οικονομικό έτος 2009 διατέθηκαν, από το Υπουργείο Πολιτισμού, 759.040€ σε 94 έδρες και τμήματα στο εξωτερικό ενώ το 2010 417.650€ σε 53 έδρες και τμήματα στο εξωτερικό. Το 2010, σε 22 από τους φορείς αυτούς η ετήσια επιχορήγηση δεν ξεπέρασε τα 4,000€, ο μέσος όρος ανήλθε σε περίπου 8,000€, ενώ το μέγιστο (ετήσιο) διατεθέν ποσόν έφθασε τα 29,000€ (Freie Universitat Berlin). Επισημαίνεται ότι το 2010, 81 έδρες και τμήματα νεοελληνικών σπουδών στο εξωτερικό δεν έλαβαν καμία χρηματοδότηση (40 το 2009).

Ο Κ. Καρτάλης στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι: «Διαπιστώνουμε το τελευταίο διάστημα ανησυχητική τάση συρρίκνωσης των εδρών νεοελληνικών σπουδών στο εξωτερικό. Αυτή η τάση έχει τρεις ερμηνείες: α) τα ξένα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και σπεύδουν να περιορίσουν γνωστικά αντικείμενα που δεν έχουν άμεση οικονομική ανταλλακτική αξία, β) η διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας τίθεται σε χαμηλή προτεραιότητα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των ανθρωπιστικών σπουδών και γ) η οικονομική στήριξη των εδρών από την Ελλάδα έχει περιοριστεί σημαντικά.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, όμως πιστεύω ότι η περικοπή στον προϋπολογισμό του 2010 θα μπορούσε να αποφευχθεί. Δεν ισχυρίζομαι ότι κάθε έδρα ή τμήμα νεοελληνικών σπουδών στο εξωτερικό πρέπει να επιχορηγείται από την Ελλάδα. Προτείνω να αξιολογηθεί η λειτουργία των εδρών και να στηριχθεί με συστηματικό τρόπο η χρηματοδότηση τους από τα κονδύλια του ΟΠΑΠ, να οργανωθούν οι έδρες σε δίκτυο που θα αναδεικνύει τη συμπληρωματικότητα των δράσεων τους και να δρομολογηθούν σε συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με το Υπουργείο Παιδείας επιδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα που θα δώσουν τη δυνατότητα συνεργασίας των ελληνικών ΑΕΙ με τις έδρες νεοελληνικών σπουδών στο εξωτερικό».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου