Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Απάντηση στη μηνυτήρια αναφορά της ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ

Σχετικά με την σημερινή (08/06/11) ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ, (ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ) το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων διευκρινίζει:



Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έθεσε ερώτημα προς τα συναρμόδια Υπουργεία, για την ένταξη ή μη των προκηρύξεων για εξέλιξη μελών ΔΕΠ και ΕΠ στον περιορισμό του 1:5 (λόγος προσλήψεων / αποχωρήσεων στις προσλήψεις του δημοσίου), υπό τα νέα νομικά και πραγματικά δεδομένα που ισχύουν λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, προτείνοντας την εξαίρεση των προκηρύξεων αυτών από τον γενικό κανόνα. Η παροχή διευκρινήσεων από τα συναρμόδια Υπουργεία ήταν απαραίτητη για να αποφευχθούν φαινόμενα καθυστερήσεων στους διορισμούς, αντίστοιχα με αυτά που έχουν παρατηρηθεί στις εκλογές σε νέες θέσεις προσωπικού.


Μετά την πρόσφατη απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (σχετ. το αριθ.πρωτ. ΔΙΠΠ/Φ.ΕΠ.11/85/8044/06-05-11 έγγραφο), οι προκηρύξεις που αφορούν αυτές τις θέσεις θα προχωρούν με σειρά που καθορίζεται από την ημερομηνία εισόδου των εγγράφων στο Υπουργείο, αφού προσαρμοσθούν στο νέο νομικό πλαίσιο, όπως απαιτεί η νομοθεσία.

Η εγκύκλιος που αναφέρεται σε υιοθέτηση προτύπου εντύπου προκήρυξης θέσεων μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων, αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της διαδικασίας προκήρυξης των θέσεων μελών ΔΕΠ, ενώ διευκολύνει τόσο τους υποψηφίους, ως προς την υποβολή των δικαιολογητικών, όσο και τα Πανεπιστήμια, τα οποία θα χρησιμοποιούν πλέον κοινό πρότυπο προκήρυξης.

Είναι γνωστό ότι κατά το παρελθόν, οι υποψήφιοι ήταν υποχρεωμένοι να καταθέτουν όλα τα δικαιολογητικά σε έντυπη μορφή και σε πολλαπλά αντίγραφα, γεγονός που προκαλούσε τεράστιο κόστος στους ίδιους, αλλά και σπατάλη πόρων. Με την αριθμ. Φ.122.1/42/23076/Β2/24-2-2011 Κοινή Απόφαση των υφυπουργών Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΦΕΚ 433Β΄/17-3-2011), με την παρ. 10 αυτής, εκσυγχρονίζεται ο τρόπος υποβολής των δικαιολογητικών των υποψηφίων και αξιοποιούνται οι τεχνολογικές δυνατότητες, προς όφελος των υποψηφίων, αλλά και της ευελιξίας των εκλεκτορικών σωμάτων. Παράλληλα με την καθιέρωση της δυνατότητας της τηλεδιάσκεψης, δημιουργήθηκε ένα νομικό πλαίσιο που μειώνει στο ελάχιστο, τόσο τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όσο και τις δαπάνες στις οποίες υποβάλλονται οι υποψήφιοι.

Η προσθήκη «σημειώσεων με το χέρι» επί των προκηρύξεων, η οποία προτείνεται από το δελτίο τύπου των Ομοσπονδιών, δεν είναι δυνατή, δεδομένου ότι το έντυπο της προκήρυξης επέχει θέση απόφασης και, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, υπογράφεται από τους Πρυτάνεις των Ιδρυμάτων και δεν νοείται παρέμβαση τέτοιου τύπου επί εγγράφου που φέρει την υπογραφή άλλου αρμοδίου οργάνου.

Όπως προκύπτει από τα ως άνω αναφερόμενα, όλες οι ενέργειες του Υπουργείου αναφέρονται στην υποχρέωση να ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Προκαλεί εντύπωση, η αντίδραση των Ομοσπονδιών, στην προσπάθεια ορθολογικοποίησης του νομικού και πραγματικού πλαισίου, που αφορά στα δικαιολογητικά προκηρύξεων θέσεων μελών ΔΕΠ και ΕΠ καθώς - στην ουσία - η προσαρμογή στα νέα δεδομένα θα εξυπηρετήσει πρώτιστα τα υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ και ΕΠ, τα υποψήφια μέλη ΔΕΠ και ΕΠ, την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, καθώς και την αποδοτικότερη λειτουργία των υπηρεσιών των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Την επόμενη εβδομάδα οι βαθμοί των Πανελληνίων -Ημερησία

Από την Ημερησία

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές, ενώ η μέχρι στιγμής εικόνα των γραπτών επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις για μείωση των αριστούχων και πτώση των βάσεων των περιζήτητων σχολών των πέντε επιστημονικών πεδίων.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές, ενώ η μέχρι στιγμής εικόνα των γραπτών επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις για μείωση των αριστούχων και πτώση των βάσεων των περιζήτητων σχολών των πέντε επιστημονικών πεδίων. «Φέτος θα έχουμε μεγαλύτερη κατανομή της βαθμολογίας, ώστε να μην έχουμε υπερσυγκέντρωση αριστούχων όπου η επιτυχία να εξαρτάται από ένα μόριο που μπορεί να είναι μια έκφραση στο γραπτό ή μια διαφορετική αξιολόγηση από καθηγητή» είπε ο υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Πανάρετος στην ΕΤ3. Πάντως, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία κατήγγειλε ότι ετέθησαν λάθος και εκτός ύλης θέματα στις επαναληπτικές εξετάσεις των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας και ζητά από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων να μην βαθμολογηθούν τα θέματα.

Το νέο μηχανογραφικό ... σκέφτεται μόνο του



Από το Βήμα

Μηχανογραφικό δελτίο με …προσωπικότητα θα συμπληρώσουν εφέτος οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στα Ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

Το υπουργείο Παιδείας, βέβαια, δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ούτε τον χρόνο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου (που πιθανολογείται ότι θα είναι το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου), ούτε τις βαθμολογίες των εφετινών εξετασθέντων, που θα πρέπει να δοθούν στο τέλος αυτής ή την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο οι υπηρεσίες του δουλεύουν πυρετωδώς για την παρουσίαση νέου συστήματος «ηλεκτρονικού» υπερ-μηχανογραφικού!

Το λογισμικό του νέου μηχανογραφικού θα μπορεί μάλιστα να διορθώνει αυτόματα ενδεχόμενο λάθος στη σειρά των αριθμών προτίμησης του υποψηφίου, ή να αντιμετωπίσει αβλεψίες, όπως οι παραλείψεις αριθμών.

Επίσης θα δίνει την δυνατότητα σε έναν υποψήφιο να παρεμβάλει μία σχολή ανάμεσα στις άλλες που έχει ήδη επιλέξει.

Έτσι, η απλή ηλεκτρονική υποβολή που ίσχυε έως πέρυσι αλλάζει. Το μηχανογραφικό δελτίο θα δοθεί τις επόμενες ημέρες στην δημοσιότητα και θα μπορεί να το «κατεβάσει» κάθε υποψήφιος στο κομπιούτερ του σπιτιού του.

Η υποβολή του μηχανογραφικού, βέβαια, θα οριστικοποιείται στο σχολείο του, αλλά μέχρι να το καταθέσει οριστικά ο υποψήφιος θα έχει την δυνατότητα να το συμπληρώσει, να το ξανασυμπληρώσει, να φτιάξει δοκιμαστικά περισσότερα του ενός μηχανογραφικά δελτία, να αλλάξει τις επιλογές του και να μελετήσει με την ησυχία του τις νέες δυνατότητες που του δίνονται.

Για τη συμπλήρωσή του μηχανογραφικού, ο υποψήφιος θα χρειάζεται τον κωδικό που υπάρχει στο δελτίο εξεταζομένου και τα ατομικά του στοιχεία.

Το πρώτο σχέδιο του μηχανογραφικού παρουσιάζεται σήμερα από το «Βήμα on line», είναι πιθανόν όμως να γίνουν περαιτέρω αλλαγές στην μορφή του από το υπουργείο Παιδείας πριν την τελική ανακοίνωση του.

Ό υποψήφιος θα πρέπει πρώτα να συμπληρώσει τα ατομικά του στοιχεία, το σχολείο αποφοίτησης, την ειδική κατηγορία και τα ειδικά μαθήματα στα οποία εξετάστηκε. Μετά να προχωρήσει στην επιλογή επιστημονικών πεδίων.

Μόλις ολοκληρώσει τη διαδικασία δήλωσης των σχολών, το σύστημα θα καταχωρεί το σύνολο των επιλογών του στην κεντρική βάση του υπουργείου Παιδείας.

Με την καταχώριση του δελτίου, το σύστημα θα δίνει στον υποψήφιο έναν κωδικό. Με τη χρήση του κωδικού, ο υποψήφιος μπορεί να μπει στο σύστημα και να διορθώσει το μηχανογραφικό.

Με αυτό ίδιο κωδικό, η ολοκλήρωση της κατάθεσης του μηχανογραφικού και η οριστικοποίηση του, θα γίνεται στο σχολείο αποφοίτησης.

Οι μετεγγραφές

Πολύ προσεκτικοί πρέπει να είναι εφέτος στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού όσοι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες που δικαιούνται μετεγγραφής (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, με αδελφό σε άλλη πόλη, ορφανοί και με κάποια σοβαρή πάθηση).

Θα πρέπει να ξέρουν ότι σε όποια σχολή περάσουν σε εκείνη και θα μείνουν καθώς οι μετεγγραφές, μεταξύ ανωτάτων ιδρυμάτων με την μορφή που τις ξέραμε έως πέρυσι καταργήθηκαν.

Οι υποψήφιοι που μέχρι πέρυσι δικαιούνταν μετεγγραφή, τώρα εντάσσονται σε μία από τις 5 ειδικές κατηγορίες και είναι υποψήφιοι και στη γενική κατηγορία και στην ειδική, για κάθε τμήμα. Ανάλογα με το πώς έγραψαν θα περάσουν με τη μία ή την άλλη κατηγορία.


Ως ειδικές κατηγορίες διεκδικούν έναν περιορισμένο αριθμό θέσεων ανά τμήμα, όχι πάνω από το 20% του συνολικού αριθμού των εισακτέων του, ενώ όπου εισαχθούν, εκεί και θα παραμείνουν.

Πως θα προσληφθούν μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί το νέο σχολικό έτος - του Χρήστου Κάτσικα

Το επόμενο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη χιλιάδων αναπληρωτών (πλήρους και μειωμένου ωραρίου) και ωρομισθίων εκπαιδευτικών για τη στελέχωση των σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ). Παράλληλα θα ανακοινώσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών.
Για την ενημέρωση των πάνω από 100.000 ενδιαφερομένων αδιόριστων εκπαιδευτικών παρουσιάζουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις προσλήψεων μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2011/12.

Οι μόνιμοι διορισμοί
Το σχολικό έτος 2011/12 οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα γίνουν σε ποσοστό 60% από τους ισχύοντες πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ και σε ποσοστό 40% από τους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών με πραγματική προϋπηρεσία.
Αν δεν υπάρχουν επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, τότε οι μόνιμοι διορισμοί θα γίνουν από τους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών (Σύμφωνα με τον αιρετό του ΚΥΣΠΕ Δημήτρη Μπράτη αυτό συνέβη πέρυσι στους δασκάλους και θα συμβεί και φέτος, αφού οι αδιόριστοι επιτυχόντες είναι μόνο 23. ) Επίσης για το σχολικό έτος 2011/12 απομένουν για μόνιμο διορισμό, από τον πίνακα του ΑΣΕΠ 111 Νηπιαγωγοί και 23 δάσκαλοι.
Οι πίνακες έχουν συνταχθεί με βάση την προϋπηρεσία που αποκτήθηκε μέχρι τις 30/6/2010. Η φετινή προϋπηρεσία θα μετρήσει στο μέλλον μετά τη διεξαγωγή του νέου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
Για να μπορέσει κάποιος να κάνει αίτηση για μόνιμο διορισμό, με βάση τα μόρια της προϋπηρεσίας, θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να έχει κάνει αίτηση για αναπληρωτής. Για τους διοριστέους του ΑΣΕΠ δεν είναι υποχρεωτικό εκτός αν θέλουν να διοριστούν, μόνιμα, με τα μόρια της προϋπηρεσίας.
Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.3848/2010 παρ.8 και 10 προβλέπεται αριθμός μόνιμων διορισμών, που καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση, εκπαιδευτικών με 30μηνη προϋπηρεσία καθώς και εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (εκπαιδευτικοί με ποσοστό μόνιμης αναπηρίας άνω του 67%, γονείς περισσότερων των τριών τέκνων κλπ).
Ο αριθμός των μόνιμων διορισμών, των αναπληρωτών και ωρομίσθιων, για το σχ. έτος 2011/12 δεν έχει καθορισθεί ακόμη. Αναμένεται να καθορισθεί στα τέλη Ιουνίου του 2011. Σύμφωνα πάντως με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 3833/2010, από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013, ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων και διορισμών του μόνιμου προσωπικού δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος συνολικά από το λόγο ένα προς πέντε (μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις), στο σύνολο των φορέων. Οι αποχωρήσεις υπολογίζονται την 31η Δεκεμβρίου του αμέσως προηγούμενου έτους και αφορούν στο σύνολο του έτους αυτού. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των εκπαιδευτικών που έχει καταθέσει δήλωση πρόθεσης για συνταξιοδότηση είναι μικρότερος από 8.500 (Το 2010 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών ήταν συνολικά 11.466. Συγκεκριμένα, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ήταν 3.930 και στη Δευτεροβάθμια 7.536). Στην περίπτωση αυτή αναμένεται να διοριστούν μόνιμα περίπου 1600 – 1700 εκπαιδευτικοί Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, ο μικρότερος αριθμός των τελευταίων δεκαετιών.




Η πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Αρχές Ιουνίου του 2011 αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος για τις προσλήψεις αναπληρωτών – ωρομισθίων του σχολικού έτους 2011-2012.
Το Υπουργείο Παιδείας, τον Ιούνιο του 2011 αναμένεται να καλέσει :
α) εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού
β) εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν μόρια πάνω από τη βαθμολογική βάση από τον τελευταίο και τον προτελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ εκάστου κλάδου,
γ) εκπαιδευτικούς οι οποίοι επιθυμούν να εγγραφούν στο συμπληρωματικό πίνακα με μηδενικά μόρια, βάσει της ημεροχρονολογίας κτήσης του πτυχίου τους.
Οι προσλήψεις των αναπληρωτών και ωρομίσθιων μέχρι και το σχολικό έτος 2011-2012 γίνονται από τους ενιαίους πίνακες των προσωρινών αναπληρωτών με βάση την προϋπηρεσία που αποκτήθηκε μέχρι 30/6/2010.

1. Με βάση το ν. 3255/2004 η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται από ενιαίο πίνακα στον οποίο κατατάσσονται, με αίτησή τους, οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί κατά σειρά που εξαρτάται από …αα) …προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού, ένα μόριο για κάθε μήνα της προϋπηρεσίας τους, ββ) σε όσους έλαβαν τη βαθμολογική βάση κατά τον τελευταίο προ της συντάξεως του ως άνω πίνακα διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π., ένα μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα πάνω από τη βαθμολογική βάση, γγ) σε όσους έλαβαν τη βαθμολογική βάση κατά τον αντίστοιχο προτελευταίο διαγωνισμό, μισό μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα πάνω από τη βαθμολογική βάση. Όσοι υπάγονται σε περισσότερες της μιας από τις ανωτέρω περιπτώσεις λαμβάνουν αθροιστικά τα μόρια αυτών.

2. Στην εξαιρετική περίπτωση εξάντλησης του πίνακα συντάσσονται αντιστοίχως πίνακες με σειρά κατάταξης βάσει του χρόνου κτήσης του πτυχίου και, εφόσον ο χρόνος αυτός συμπίπτει για περισσότερους υποψηφίους, λαμβάνονται υπόψη διαδοχικά ο βαθμός του πτυχίου και η βαθμολογία τους σε διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π.

3. Η πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται από ενιαίο πίνακα ωρομίσθιων, που συντάσσεται κατά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης κάθε έτος. Κάθε υποψήφιος ωρομίσθιος εκπαιδευτικός εγγράφεται στον πίνακα μόνο μιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

4. Οι εκπαιδευτικοί που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας προτάσσονται στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών αμέσως μετά τους υποψηφίους που είναι πολύτεκνοι εξ ιδίας οικογενείας και τους υποψήφιους που πάσχουν από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία και δρεπανο-μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία.

5. Κατά την πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών, προσλαμβάνονται από τους εγγεγραμμένους στον πίνακα αυτό εκπαιδευτικοί που έχουν τρία (3) τέκνα σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) κατά κλάδο και ειδικότητα επί των εκάστοτε προσλαμβανομένων, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτουν οι διατάξεις αυτές.
Η πρόσληψη των εκπαιδευτικών με τρία τέκνα και σε ποσοστό 20% γίνεται με βάση τη σειρά εγγραφής στον ανωτέρω πίνακα και εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση για πρόσληψη στις περιοχές που πραγματοποιούνται οι προσλήψεις. Οι υπαγόμενοι στις ρυθμίσεις της παρούσας περίπτωσης, για το διορισμό των οποίων απαιτείται πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών της ΣΕΛΕΤΕ (νυν ΑΣΠΑΙΤΕ) προσλαμβάνονται εφόσον κατέχουν το πτυχίο αυτό ή πτυχίο ισοδύναμο προς αυτό.
6. Προσωρινοί αναπληρωτές που προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τον πίνακα αναπληρωτών διαγράφονται για το σχολικό έτος πρόσληψης, εφόσον δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία για οποιονδήποτε λόγο εντός δέκα ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους. Εάν αρνηθούν για δεύτερη φορά, διαγράφονται για το σχολικό έτος που διανύεται και για τα δύο επόμενα έτη.
7. Δεν εντάσσονται σε πίνακα αναπληρωτών όσοι δεν έχουν αποδεχθεί διορισμό τους σε θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών, καθώς και όσοι ανέλαβαν υπηρεσία ως μόνιμοι και παραιτήθηκαν εντός του έτους, από την ημερομηνία της δημοσίευσης της πράξης διορισμού τους. Στις ανωτέρω διατάξεις δεν εμπίπτουν: α. οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση μόνο ως ωρομίσθιοι και β. οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν είχαν αποδεχτεί μόνιμο διορισμό τους πριν την 10-6-2003.


Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ
Η προϋπηρεσία που προσμετράται στους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων ορίζεται ως εξής:
α. Όπου αναφέρεται προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού, νοείται αυτή που προσφέρθηκε: α) στα δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, β) στα Μουσικά Σχολεία, γ) στα Τμήματα Αθλητικών Διευκολύνσεων, δ) στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής, ε) στα Ναυτικά Λύκεια, στ) Μεταλυκειακά Προπαρασκευαστικά Κέντρα, ζ) στα Ολοήμερα Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η) στα Εκκλησιαστικά Σχολεία, θ) στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, ι) σε θέσεις μονίμων εκπαιδευτικών πριν από την αποχώρησή τους, εφόσον έχει προσφερθεί μέχρι 31.8.2005, ια) για την εφαρμογή του προγράμματος της Ολυμπιακής Εκπαίδευσης, ιβ) για την εφαρμογή των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης, ιγ) στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) του άρθρου 5 του ν.2525/1997 (ΦΕΚ.188/Α΄), ιδ) στα δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που τελούν υπό τη διοικητική εποπτεία του αρμόδιου, σε κάθε κράτος, Υπουργείου των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την ημερομηνία ένταξης των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επιφύλαξη της διάταξης της παραγράφου 10 του άρθρου 8 του ν.2817/2000 (ΦΕΚ. 78/Α΄), ιε΄) στις σχολές τουριστικής εκπαίδευσης Τ.Ε.Ε. του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Τ.Ε.Κ.), ιστ΄) στις σχολικές μονάδες του Εθνικού Ιδρύματος Απροσάρμοστων Παίδων Κρήτης, μετά την υπαγωγή τους στο Υπουργείο Παιδείας , Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με τις διατάξεις του άρθρου 30 του ν. 3699/2008 (ΦΕΚ. 199 Α¨), για την υλοποίηση προγραμμάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.).
β. Προσμέτρηση των υπηρεσιών της παραγράφου (α) γίνεται, εφόσον η πρόσληψη έχει γίνει από: i) το Υπουργείο Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ή από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ii) τους αρμόδιους φορείς κατά τις ισχύουσες διατάξεις για τα Ολοήμερα Σχολεία και για την εφαρμογή των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης, iii) το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τα δημόσια ναυτικά λύκεια, πριν την υπαγωγή τους στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, iv) τη διοίκηση της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, v) τη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων και το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.Ε.Κ.Ε.) για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Η προϋπηρεσία των ωρομισθίων στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας υπολογίζεται μέχρι το ήμισυ του υποχρεωτικού ωραρίου του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού του οικείου κλάδου, vi) φορείς των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι η λειτουργία των σχολείων τελεί υπό τη διοικητική εποπτεία του αρμόδιου, σε κάθε κράτος, Υπουργείου, vii) το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τα Τ.Ε.Ε. του Ο.Τ.Ε.Κ. και viii) το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης για την υλοποίηση προγραμμάτων για Α.Μ.Ε.Α. στις σχολικές μονάδες του Εθνικού Ιδρύματος Απροσάρμοστων Παίδων Κρήτης.
γ. Επιπλέον, καθορίζεται ότι: «Αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στους κλάδους ΠΕ1 Θεολόγων, ΠΕ2 Φιλολόγων, ΠΕ3 Μαθηματικών, ΠΕ4 Φυσικών (όλες οι ειδικότητες), ΠΕ5 Γαλλικών, ΠΕ6 Αγγλικών, ΠΕ7 Γερμανικών και ΠΕ11Φυσικής Αγωγής και απασχολούνταν στα TEE Μαθητείας Α΄ και Β΄ κύκλου του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), τα οποία τις Σχολές Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. εντάσσονται, μετά από αίτησή τους, στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών. Η προϋπηρεσία των ωρομισθίων υπολογίζεται από 17.2.1999 μέχρι το μισό του υποχρεωτικού ωραρίου του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού του οικείου κλάδου (11 ώρες εβδομαδιαίως). Οι ανωτέρω αποκτούν δικαίωμα διορισμού σε θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών, η δε προϋπηρεσία τους, υπολογίζεται ως πραγματική.

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ
1. Οι κάτοχοι πτυχίων των Εκκλησιαστικών Σχολών (Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης ή του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων) μετά το έτος 1991. Επισημαίνεται ότι η Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, η οποία λειτουργούσε ως Ανωτέρα Ιερατική Σχολή, και μετονομάσθηκε σε Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή, δεν λειτούργησε ποτέ ως Παιδαγωγική Ακαδημία. Ως εκ τούτου ούτε και οι κάτοχοι πτυχίων της Σχολής αυτής δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση πρόσληψης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
2. Οι κάτοχοι πτυχίων ειδικής αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου του Τμήματος Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής (Κατευθύνσεων Δασκάλων ή Νηπιαγωγών).
3. Οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ60-Νηπιαγωγών και ΠΕ70-Δασκάλων κατόχων πτυχίων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον δεν προσκομίσουν βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης του ειδικού προγράμματος επανεκπαίδευσης παιδαγωγικού τμήματος Ελληνικών Πανεπιστημίων.
4. Πτυχιούχοι των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 2/ετούς φοιτήσεως (κάτοχοι πτυχίων μέχρι το 1991) οι οποίοι δεν έχουν προϋπηρεσία ή/και μόρια επιτυχίας από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
5. Όσοι κατέστησαν πτυχιούχοι του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου μετά τις 30/6/1984.
6. Για τους υποψηφίους του κλάδου ΠΕ15-Οικιακής Οικονομίας γίνεται δεκτό μόνον Πτυχίο Οικιακής Οικονομίας ή Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής.
7. Οι κάτοχοι πτυχίων Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ), δημοσίων ή ιδιωτικών.
8. Οι συνταξιούχοι, από οποιονδήποτε φορέα και αν έχουν συνταξιοδοτηθεί καθώς και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που έχουν απολυθεί λόγω οριστικής παύσης.
9. Όσοι δεν έχουν αποδεχθεί το διορισμό τους σε θέση μόνιμου εκπαιδευτικού. Το ίδιο ισχύει και για όσους ανέλαβαν υπηρεσία και παραιτήθηκαν εντός του έτους από τη θέση μόνιμου εκπαιδευτικού.
10. Όσοι προσλήφθηκαν ως προσωρινοί αναπληρωτές από το σχολικό έτος 2005-06 και δεν ανέλαβαν υπηρεσία δύο φορές για οποιονδήποτε λόγο, εντός δέκα (10) ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους. Δεν θεωρείται άρνηση ανάληψης η παραμονή σε Ιδιωτικά Σχολεία.
11. Οι μετέχοντες σε εταιρείες και οι έχοντες την εμπορική ιδιότητα, κατά τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα μπορούν να υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση για πρόσληψη ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι, αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία, εάν προηγουμένως δεν παραιτηθούν με οποιονδήποτε τρόπο ή δεν αναστείλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.
12. Όσοι είναι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ή διδάσκουν σε αυτά μπορούν να υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση για πρόσληψη ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία εάν προηγουμένως δεν παραιτηθούν ή δεν αναστείλουν τη λειτουργία των φροντιστηρίων.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Α. Οι ήδη εγγεγραμμένοι στους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών σχολικού έτους 2010-2011 υποβάλουν :
1. Αίτηση-Δήλωση με περιοχές προτίμησης πρόσληψης ως αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού.
2. Απολυτήριο Ελληνικού εξαταξίου Γυμνασίου ή Λυκείου ή ισότιμου σχολείου. Όσοι δεν έχουν το απολυτήριο αυτό, απαιτείται να προσκομίσουν πιστοποιητικό για την άριστη γνώση και την άνετη χρήση της ελληνικής γλώσσας, το οποίο χορηγείται από (i) το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (επίπεδο Δ΄) ή (ii) την Επιτροπή του άρθρου 14 παρ.10 του ν.1566/1985 (Δ/νση Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Το εν λόγω δικαιολογητικό απαιτείται μόνο από τους πτυχιούχους εκπαιδευτικούς ιδρυμάτων του εξωτερικού, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος του στοιχείου της ελληνομάθειας αυτών.

Για τους υποψηφίους, οι οποίοι:
α) έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα ή την ιδιότητα του τριτέκνου θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου τα πιστοποιητικά της κατηγορίας στην οποία ανήκουν, τα οποία πρέπει να έχουν εκδοθεί εντός του τελευταίου εξαμήνου. Επισημαίνεται ότι οι ιδιότητες αυτές πρέπει να συντρέχουν και κατά το χρόνο πρόσληψης.
β) ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (ομόζυγη μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, σκλήρυνση κατά πλάκας) θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου τα πιστοποιητικά της κατηγορίας στην οποία ανήκουν. Σε περίπτωση που έχει παρέλθει διετία από την έκδοση του πιστοποιητικού υγείας Π/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, θα πρέπει να προσκομίσουν νέο πιστοποιητικό, το οποίο θα διαβιβαστεί από τις Δ/νσεις ή τα γραφεία υποβολής της αίτησης, στα αρμόδια τμήματα Διορισμού Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠΔΒΜΘ.

Β. Οι ενδιαφερόμενοι που εγγράφονται για πρώτη φορά υποβάλουν:
1. Αίτηση-Δήλωση με περιοχές προτίμησης πρόσληψης ως αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού
2. Επικυρωμένο αντίγραφο του τίτλου σπουδών, στο οποίο θα αναγράφεται η ημεροχρονολογία και ο βαθμός κτήσης του πτυχίου.
α) Αν δεν αναγράφεται η ημεροχρονολογία κτήσης απαιτείται συμπληρωματική βεβαίωση κτήσης και βαθμού πτυχίου από το Πανεπιστήμιο ή το Τ.Ε.Ι.
β) Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί βεβαίωση κτήσης και βαθμού πτυχίου από το Πανεπιστήμιο ή το Τ.Ε.Ι.
γ) Όσον αφορά το βαθμό του πτυχίου, στην περίπτωση που δεν προσκομίσει ο υποψήφιος βεβαίωση με τον ακριβή βαθμό, θα λαμβάνεται υπόψη η κατώτερη βαθμολογία κάθε μιας από τις κλίμακες «ΑΡΙΣΤΑ», «ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ», «ΚΑΛΩΣ» και η οποία αντίστοιχα είναι 8,50, 6,50 και 5,00. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει καθόλου βαθμός (περιγραφικός ή αριθμητικός) θα καταχωρείται 5,00.
Ο βαθμός θα αναγράφεται με τέσσερα ψηφία, εκ των οποίων στα δύο πρώτα θα αντιστοιχεί ο ακέραιος και στα επόμενα ο δεκαδικός.

Οι υποψήφιοι των κλάδων ΠΕ60, ΠΕ70, ΠΕ02 και ΠΕ03 οι οποίοι θα συμπεριλάβουν στις προτιμήσεις τους και το «πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο θα υποβάλουν τα ίδια δικαιολογητικά.

Ειδικότερα για τους πτυχιούχους εκπαιδευτικούς ιδρυμάτων του εξωτερικού απαιτείται:
α) Φωτοαντίγραφο του πτυχίου στο οποίο αναγράφεται ο βαθμός και η ημεροχρονολογία κτήσης, επικυρωμένο και επίσημα μεταφρασμένο.
β) Βεβαίωση ότι το πτυχίο είναι ισότιμο και αντίστοιχο με τα απονεμόμενα πτυχία από τα Πανεπιστήμια της ημεδαπής με απόφαση του αρμόδιου φορέα, ήτοι του ΔΙΚΑΤΣΑ ή του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π ή του Συμβουλίου Αναγνώρισης Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Σ.Α.Ε.Ι), (άρθρο 10 του π.δ.165/2000) ή του Ι.Τ.Ε ή από την Επιτροπή Ισοτιμιών Σχολών Εκπαίδευσης Διδακτικού Προσωπικού. Ειδικότερα, για τα πτυχία της Κύπρου πριν την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1-5-2004) δεν απαιτείται αντιστοιχία για τα πτυχία που αναφέρονται στο π.δ. 299/1977, ενώ για τα ίδια πτυχία, καθώς και για όλα τα υπόλοιπα, τα οποία έχουν χρόνο κτήσης μετά την ένταξή της στην Ε.Ε απαιτείται ισοτιμία και αντιστοιχία.
γ) Απολυτήριο Ελληνικού εξαταξίου Γυμνασίου ή Λυκείου ή ισότιμου σχολείου. ΄Οσοι δεν έχουν το απολυτήριο αυτό, απαιτείται να προσκομίσουν πιστοποιητικό για την άριστη γνώση και την άνετη χρήση της ελληνικής γλώσσας, το οποίο χορηγείται από (i) το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (επίπεδο Δ΄) ή (ii) την Επιτροπή του άρθρου 14 παρ.10 του ν.1566/1985 (Δ/νση Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Διευκρινίζεται ότι το δικαιολογητικό αυτό απαιτείται και για τους υποψηφίους των κλάδων ΔΕ και ΤΕ (αρ. Γνωμ. 544/2006 Ν.Σ.Κ. τμήμα Ε΄).
δ) Για τους κλάδους ΠΕ60-Νηπιαγωγών και ΠΕ70-Δασκάλων απαιτείται βεβαίωση φοίτησης και επιτυχούς παρακολούθησης επί τέσσερα ή δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα, κατά περίπτωση, Παιδαγωγικού Τμήματος Ελληνικού Πανεπιστημίου ή Βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης Ειδικού Προγράμματος Επανεκπαίδευσης Παιδαγωγικού Τμήματος Ελληνικών Πανεπιστημίων για τους κατόχους πτυχίων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

3. Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/86 (Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στο έντυπο της Αίτησης-Δήλωσης, η οποία επέχει και θέση Υπεύθυνης Δήλωσης του ν.1599/86. Επαναλαμβάνεται ότι εφιστάται η προσοχή στα δηλούμενα στοιχεία και στην αναγκαιότητα συμπλήρωσης των τετραγωνιδίων που περιλαμβάνονται στο τέλος της αίτησης).

4. Φωτοτυπία δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου. Στοιχεία του δελτίου ταυτότητας που έχουν μεταβληθεί, δηλώνονται υποχρεωτικά με υπεύθυνη δήλωση.

5. Οποιοδήποτε πιστοποιητικό έγγραφο, στο οποίο να αναγράφεται ο προσωπικός Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).

6. Η εκπλήρωση ή μη των στρατιωτικών υποχρεώσεων των υποψηφίων ή η νόμιμη απαλλαγή τους απ΄ αυτές δηλώνεται υποχρεωτικά στην Αίτηση- Δήλωση (Έντυπο Α).

7. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης πολυτέκνου εξ ιδίας οικογενείας από το Δήμο εγγραφής συνοδευόμενο από Πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.
Στην κατηγορία των πολυτέκνων ανήκουν :
α) οι γονείς τεσσάρων τέκνων, τα οποία είναι ανήλικα ή σπουδάζοντα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία,
β) ο γονέας χωρίς σύζυγο, ο οποίος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων και είναι μόνος υπόχρεος σε διατροφή αυτών, εφόσον έχει τουλάχιστον τρία τέκνα,
γ) ο ένας από τους γονείς εφόσον κατέστη ανάπηρος εξ οιασδήποτε αιτίας ή ανάπηρος πολέμου σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, εφόσον έχει τουλάχιστον τρία τέκνα.
δ) τα απορφανισθέντα τέκνα αν είναι τουλάχιστον δύο, σε περίπτωση θανάτου και των δύο γονέων απολαμβάνουν τα ευεργετήματα των πολυτέκνων, υπό τους περιορισμούς της παρ.1 του αρθ.6 του Ν. 3454/2006, ως κατωτέρω, ήτοι:

Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις πολυτέκνων χορηγείται η ιδιότητα του πολυτέκνου για τους έχοντες τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τέκνων από έναν ή περισσότερους γάμους, ή νομιμοποιηθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους.
Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Η κατά τα ανωτέρω κατηγορία των πολυτέκνων αφορά μόνο την πρόταξή τους στον πίνακα αναπληρωτών και ωρομισθίων.
8. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο εγγραφής για την ιδιότητα του γονέα τριών (3) τέκνων.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ Ι: Τρίτεκνοι θεωρούνται οι γονείς με τρία (3) παιδιά. Οι παροχές χορηγούνται σε γονέα ή γονείς που έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων ή εκτός γάμου γεννηθέντων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή φοιτούν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους.
Στα τρία παιδιά περιλαμβάνονται και τα τέκνα με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΙΙ: Οι υπαγόμενοι στην κατηγορία αυτή πρέπει να διαθέτουν πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και να ανήκουν στους οριζόμενους με την παρούσα εγκύκλιο κλάδους εκπαιδευτικών.
Επί πλέον απαιτείται να έχουν πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ). Η πρόσληψή τους, σε ποσοστό 20% γίνεται με βάση τη σειρά εγγραφής τους στον πίνακα αναπληρωτών και εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση για πρόσληψη στις περιοχές που πραγματοποιούνται οι προσλήψεις.
Αν οι εγγεγραμμένοι στον ανωτέρω πίνακα δεν επαρκούν, τότε για τη συμπλήρωση του ποσοστού προσλαμβάνονται υποψήφιοι χωρίς προϋπηρεσία από το συμπληρωματικό πίνακα. Κατά τον προσδιορισμό των θέσεων που αντιστοιχούν στο ανωτέρω ποσοστό, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα, αν προκύπτει δεκαδικό υπόλοιπο ίσο ή μεγαλύτερο από το μισό της ακέραιης μονάδας. Αν το δεκαδικό υπόλοιπο είναι μικρότερο από το μισό της ακέραιης μονάδας, δεν λαμβάνεται υπόψη.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΙΙΙ: Σημειώνεται ότι τα πιστοποιητικά των εκπαιδευτικών, που ανήκουν στις προαναφερόμενες κατηγορίες των πολυτέκνων και τριτέκνων, θα πρέπει να έχουν εκδοθεί πρόσφατα, ήτοι εντός του τελευταίου εξαμήνου.

9. Όσοι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες (ομόζυγη μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, σκλήρυνση κατά πλάκας) οφείλουν να καταθέσουν πρόσφατο πιστοποιητικό Π/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής ή Κρατικού Νοσοκομείου, όπως αναφέρεται στην περ. Α. του παρόντος Κεφαλαίου. Στην περίπτωση που κατατεθεί πιστοποιητικό Κρατικού Νοσοκομείου θα πρέπει, εντός εξαμήνου από την κατάθεση της αίτησης, να προσκομιστεί και το πιστοποιητικό Π/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής στη Διεύθυνση ή το Γραφείο όπου υποβλήθηκε η αίτηση και το οποίο στη συνέχεια πρέπει να διαβιβαστεί στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΔΒΜΘ.


ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών για τα διδακτικά αντικείμενα που διδάσκονται στο Ολοήμερο Σχολείο (Αγγλική Γλώσσα , Αθλητισμός-Χορός, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Νέες Τεχνολογίες ) γίνονται από τους πίνακες, που καταρτίζονται από τη Γενική Διεύθυνση Διοίκησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων.
Στα πλαίσια αυτά καλούνται οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων, που έχουν τα προσόντα για τα διδακτικά αντικείμενα
να συμπληρώσουν Αίτηση-Δήλωση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να ενταχθούν στους πίνακες ωρομίσθιων εκπαιδευτικών για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Ολοήμερου Σχολείου.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ-ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΙΝΑΚΩΝ ΑΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ-ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ

1. ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Για το διδακτικό αντικείμενο της Αγγλικής Γλώσσας μπορούν να υποβάλουν αίτηση όσοι έχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού στη γενική εκπαίδευση και ανήκουν στον κλάδο ΠΕ06.

2. ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ
Για τα διδακτικά αντικείμενα του Αθλητισμού και του Χορού μπορούν να υποβάλουν αίτηση όσοι έχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού στη γενική εκπαίδευση και ανήκουν στον κλάδο ΠΕ11.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ο κλάδος ΠΕ11 είναι ενιαίος και η σειρά κατάταξης ορίζεται βάσει των κριτηρίων κατάρτισης πινάκων. Επομένως δεν υπάρχει το πεδίο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΧΟΡΟΣ, αλλά μόνο ο κλάδος ΠΕ11.

3. ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Για το διδακτικό αντικείμενο της Θεατρικής Αγωγής μπορούν να υποβάλουν αίτηση:
α) οι κάτοχοι πτυχίου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ή οι κάτοχοι πτυχίου Θεάτρου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, οι οποίοι έχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού στη γενική εκπαίδευση και ανήκουν στον κλάδο ΠΕ32,
β) οι κάτοχοι πτυχίου Τ.Ε.Ι. ή Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Δραματικής Τέχνης ή πτυχίου σχολών δραματικής τέχνης της ημεδαπής αναγνωρισμένου από το Ι.Τ.Ε. ως ισοτίμου με ανώτερη ή ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης και ανήκουν στον κλάδο ΠΕ18.41 (αριθμ. 2578/12-09-2008 γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ. που έγινε δεκτή από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).
Για το αντικείμενο αυτό θα προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ32 σε ποσοστό 70% και εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ18.41 σε ποσοστό 30% επί των εκάστοτε προσλαμβανομένων για τη διδασκαλία αυτού.

4. ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ
Για το διδακτικό αντικείμενο τωνΕικαστικών μπορούν να υποβάλουν αίτηση:
α) οι κάτοχοι πτυχίων Καλών Τεχνών ή Εικαστικών Τεχνών ή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών με κατεύθυνση τη Ζωγραφική, τη Γλυπτική ή τη Χαρακτική και Πιστοποιητικό ευδόκιμης παρακολούθησης Θεωρητικών και Ιστορικών Σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής, οι οποίοι έχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού τους στη γενική εκπαίδευση για να διδάξουν το αντίστοιχο μάθημα και είναι εγγεγραμμένοι στον κλάδο ΠΕ08,
β) οι κάτοχοι πτυχίων αρχιτεκτονικής Πολυτεχνείων και Πανεπιστημίων, οι οποίοι έχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού τους στη γενική εκπαίδευση για να διδάξουν το αντίστοιχο μάθημα και είναι εγγεγραμμένοι στον κλάδο ΠΕ12.02,
γ) οι κάτοχοι πτυχίων Τ.Ε.Ι., Τμημάτων Γραφικών Τεχνών, Γραφιστικής, Διακοσμητικής, Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχ. Ευρημάτων και είναι εγγεγραμμένοι αντιστοίχως στην ενοποιημένη ειδικότητα ΠΕ18.01 (ήτοι οι ειδικότητες: ΠΕ18.01, ΠΕ18.26, ΠΕ18.27 και ΠΕ18.28) και στην ειδικότητα 18.29 (Φωτογραφίας).
Κατά τη σύνταξη των πινάκων και κατ΄ επέκταση κατά την πρόσληψη για το διδακτικό αντικείμενο των Εικαστικών, οι υποψήφιοι του κλάδου ΠΕ08 προτάσσονται των υποψηφίων του κλάδου ΠΕ12.02, της ενοποιημένης ειδικότητας ΠΕ18.01 και της ειδικότητας ΠΕ18.29 κατά σειρά.

5. ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
Για το διδακτικό αντικείμενο «Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση» μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι κάτοχοι πτυχίων που αφορούν τους κλάδους ΠΕ19 και ΠΕ20.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η σειρά κατάταξης των υποψήφιων εκπαιδευτικών στους πίνακες ωρομισθίων για το Ολοήμερο Σχολείο είναι αυτή του ενιαίου πίνακα ωρομισθίων.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

1. Οι υποψήφιοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, κατατάσσονται κατά σειρά που εξαρτάται από το σύνολο των μορίων:
α. ένα μόριο για κάθε μήνα προϋπηρεσίας προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού. Η προϋπηρεσία, που έχει προσφερθεί σε δυσπρόσιτα σχολεία μέχρι και τις 30-06-2010, υπολογίζεται στο διπλάσιο μόνον για πρόσληψη ως αναπληρωτών και ωρομισθίων.
β. ένα μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα πάνω από τη βαθμολογική βάση από τον τελευταίο, προ της συντάξεως του πίνακα, διαγωνισμό του ΑΣΕΠ
γ. μισό μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα, πάνω από τη βαθμολογική βάση από τον αντίστοιχο προτελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Όσοι υπάγονται σε περισσότερες της μιας από τις ανωτέρω περιπτώσεις λαμβάνουν αθροιστικά τα μόρια αυτών.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Σε περίπτωση ισοβαθμίας λαμβάνεται υπόψη η ημεροχρονολογία κτήσης του πτυχίου, και εφόσον ο χρόνος αυτός συμπίπτει για περισσότερους υποψηφίους, λαμβάνονται υπόψη διαδοχικά ο βαθμός του πτυχίου και η βαθμολογία τους σε διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. Σε περίπτωση σύμπτωσης σε όλα τα ανωτέρω κριτήρια, η κατάταξη γίνεται τυχαία από το σύστημα .
Σε κάθε περίπτωση προτάσσονται όσοι απέκτησαν πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) ή πτυχίο, που αντικαθιστά αυτό κατά τις ισχύουσες διατάξεις.

2. Στους Πίνακες προτάσσονται με τη σειρά, που αναφέρονται:
α. Οι υποψήφιοι, που είναι πολύτεκνοι εξ ιδίας οικογενείας
β. Οι υποψήφιοι, που πάσχουν από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία ή δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία,
γ. Όσοι πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

3. Υποψήφιοι, που δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις εγγράφονται στο τέλος του οικείου πίνακα αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.

4. Μετά την κατάρτιση και κύρωση των πινάκων πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομίσθιων, τροποποίηση της σειράς κατάταξης είναι επιτρεπτή μόνο στις περιπτώσεις, που οι υποψήφιοι αποκτήσουν την ιδιότητα του πολυτέκνου ή του τριτέκνου ή αποκτήσουν πτυχίο ή βεβαίωση τρίμηνης επιμόρφωσης της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) ή προσκομίσουν πιστοποιητικά ειδικών κατηγοριών (ομόζυγη μεσογειακή αναιμία, σκλήρυνση κατά πλάκας) ή πιστοποιητικό στρατολογίας τύπου Α΄ ή πιστοποιητικό χρόνου κτήσης πτυχίου ή βαθμού πτυχίου.

5. Για τη διαδικασία πρόσληψης ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, οι υποψήφιοι κατατάσσονται στους πίνακες αυτούς, σύμφωνα με τα κριτήρια κατάρτισης των πινάκων αναπληρωτών.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Σε περίπτωση εξάντλησης των πινάκων ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, προσλαμβάνονται ως ωρομίσθιοι από τους εγγεγραμμένους στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών κατά τη σειρά εγγραφής τους σε αυτόν.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: Στα ύψη οι ερευνητικές δραστηριότητες

Οι ερευνητικές δραστηριότητες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο προσελκύουν χρηματοδότηση η οποία, την παρούσα περίοδο, ξεπερνάει την κρατική επιχορήγηση για τις λειτουργικές δαπάνες του Ιδρύματος.

Ιδιαίτερα σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης που δεν υπάρχει χρηματοδότηση της έρευνας από εθνικούς πόρους για μία τετραετία, και που η κρατική επιχορήγηση για λειτουργικές δαπάνες του ΑΠΘ έχει περικοπεί κατά 55%, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θεμελιώνει φέτος μια νέα πολιτική για την ενίσχυση της έρευνας που αποτελεί, σύμφωνα με τις διακηρυγμένες του αρχές, το μοναδικό μοχλό ανάπτυξης για το Ίδρυμα αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ. χρηματοδοτεί φέτος από ίδιους πόρους, πέντε νέες δράσεις και πολλαπλασιάζει τον αριθμό των υποτροφιών που δίνονται σε υποψήφιους διδάκτορες και σε νέους άμισθους διδάκτορες-ερευνητές στο ίδρυμα, επιθυμώντας έτσι επίσης να μειώσει, στο μέτρο του εφικτού, την αιμορραγία επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό.

Η Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ. φέτος τριπλασίασε τον αριθμό των υποτροφιών που θα δοθούν σε άριστους υποψήφιους διδάκτορες. Ο αριθμός αυτός τώρα ανέρχεται σε 115 άτομα, ανεξάρτητα από τις ερευνητικές τους κατευθύνσεις. Παράλληλα, για να ενισχύσει τους άριστους νέους διδάκτορες-ερευνητές που ήδη συνεργάζονται με το πανεπιστήμιο ως άμισθοι, το ΑΠΘ υπερπενταπλασίασε φέτος αυτές τις υποτροφίες αριστείας που τώρα ανέρχονται σε 50.

Επίσης, στο πλαίσιο των νέων δράσεων για την ενίσχυση της Έρευνας, η Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ. έχει προκηρύξει:

1. Ερευνητικά προγράμματα ενίσχυσης των νέων μελών ΔΕΠ (νεοδιοριζόμενοι λέκτορες και επίκουροι καθηγητές, 100 προγράμματα),

2. Ερευνητικά προγράμματα ενίσχυσης της βασικής έρευνας (25 προγράμματα)

3. Ερευνητικά προγράμματα ενίσχυσης των ανθρωπιστικών μελετών (25 προγράμματα)

Συνολικά, ο αριθμός των προγραμμάτων και υποτροφιών που θα δοθούν, κατά το έτος 2011, ανέρχεται σε 320.

Παράλληλα, η Επιτροπή Ερευνών θέσπισε την οργάνωση σειράς μαθημάτων για την αποτελεσματικότερη συγγραφή ερευνητικών προτάσεων για χρηματοδότηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διεθνών οργανισμών.

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στο Αριστοτέλειο, στελεχώθηκε στην Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ., το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας που θα είναι υπεύθυνο για την αξιοποίηση και προβολή των ερευνητικών αποτελεσμάτων του πανεπιστημίου. Το γραφείο αυτό έχει ως αρμοδιότητες την επικοινωνία με φορείς που μπορούν να αξιοποιήσουν τα ερευνητικά αποτελέσματα από το πλήθος των ερευνητικών κατευθύνσεων που συμπεριλαμβάνει το Αριστοτέλειο.

Το πρώτο προϊόν που θα αξιοποιήσει το γραφείο αυτό είναι το μόνο λειτουργικό ομοίωμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων που αποτελεί τον «πρώτο υπολογιστή» ικανό να προσφέρει μεγάλο αριθμό πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις των άστρων, της σελήνης κλπ, και για το οποίο υπάρχει ήδη μεγάλη ζήτηση από μεγάλα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Τέλος, μεσοπρόθεσμο ερευνητικό στόχο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου αποτελεί η υλοποίηση, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ενός ερευνητικού ινστιτούτου που θα στεγάσει την καινοτομική έρευνα και τις διεπιστημονικές ερευνητικές κατευθύνσεις (Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας – ΚΕΔΕΚ) του Α.Π.Θ. Το ινστιτούτο αυτό θα παρέχει τις υποδομές που είναι απαραίτητες ώστε να υποστηριχθούν οι σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες, χωρίς τις οποίες θα είναι μελλοντικά αδύνατη η χρηματοδότηση μεγάλων ερευνητικών προγραμμάτων για το πανεπιστήμιο μας. Για την υλοποίηση του έργου αυτού έχουν ήδη γίνει εκ μέρους του ΑΠΘ οι απαραίτητες διαδικασίες. Ελπίζουμε ότι η πολιτεία θα συνδράμει στην υλοποίηση ΚΕΔΕΚ που θα ενισχύσει την ερευνητική δυναμικότητα στη Βόρεια Ελλάδα η οποία προς το παρόν υστερεί σε σχέση με το λεκανοπέδιο Αττικής, την Κρήτη και την Πάτρα.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν από την Αντιπρύτανι Έρευνας του Α.Π.Θ., Καθηγήτρια Σοφία Κουίδου – Ανδρέου. Η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011 και ώρα 12.00, στο Αμφιθέατρο Ι, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. - Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Α.Π.Θ. Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου μίλησαν ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος και η Αντιπρύτανις Έρευνας του Α.Π.Θ., Καθηγήτρια Σοφία Κουίδου – Ανδρέου.

«Το Α.Π.Θ. υφίσταται μία συνολική περικοπή της δημόσιας χρηματοδότησής του της τάξης του 56% συνολικά και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά υπάρχει μηδενική εισροή κρατικής επιχορήγησης στην έρευνα. Αυτή η πραγματικότητα στραγγαλίζει τη λειτουργία του πανεπιστημίου και το εμποδίζει να συμβάλει θετικά στην οικονομική ανάπτυξη» δήλωσε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος και επισήμανε «Όμως το Α.Π.Θ., σε μία εποχή οικονομικής κρίσης, δίνει ένα μάθημα προσαρμογής στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Δε ζητάει από την Πολιτεία μόνο χρήματα αλλά και την ικανοποίηση συγκεκριμένων θεσμικών αιτημάτων προκειμένου να μπορέσει να συμπληρώσει από την αξιοποίηση ιδίων πόρων και την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών τα χρήματα που λείπουν λόγω των περικοπών στη δημόσια επιχορήγηση. Επιπλέον, προχωράμε στη χρηματοδότηση της ερευνητικής μας πολιτικής από ίδιους πόρους. Αποφασίσαμε ως πανεπιστήμιο να εφαρμόσουμε μία αυτοδιαχειριζόμενη ερευνητική πολιτική. Από τα έσοδα της Επιτροπής Ερευνών θα χρηματοδοτήσουμε νέες ερευνητικές δράσεις. Θεωρούμε ότι η μόνη απάντηση στην οικονομική κρίση είναι η επένδυση στην παιδεία, στην έρευνα και στην καινοτομία. Αυτή είναι και η θετική συμβολή του Α.Π.Θ. σε εποχή οικονομικής κρίσης στη μεγάλη υπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης στον ευρύτερο χώρο της βόρειας Ελλάδας».

Αμέσως μετά και ώρα 13.00, πραγματοποιήθηκαν από τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο, τα εγκαίνια του ΚΕ.Δ.Ε.Α -Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Α.Π.Θ. Το ΚΕ.Δ.Ε.Α. του Α.Π.Θ. θεμελιώθηκε το 2006 και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2011.

Το ΚΕ.Δ.Ε.Α. βρίσκεται στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, μεταξύ του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου και της Φοιτητικής Λέσχης. Έχει συνολικό εμβαδόν 5.800 τ.μ. Σημαντικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής του κτιρίου είναι το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, που καθιστά το ΚΕ.Δ.Ε.Α. νέο χωρικό σημείο αναφοράς, στον άξονα της 3ης Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, η όψη επί της οδού αναπτύσσεται ως τεθλασμένη επιφάνεια με τη δομή μεγενθυμένων pixel, αναφερόμενη στη δυναμική της ερευνητικής δραστηριότητας, που πραγματοποιείται στο Α.Π.Θ. αλλά και την σημασία που έχει η διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας μας.


Πηγή

Η ΟΛΜΕ για τη διαδικασία επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων

Απαραίτητη προϋπόθεση μιας δίκαιης και αξιοκρατικής αξιολόγησης, όπως επαγγέλλεται ο νόμος 3848/2010 (για τον οποίον ο κλάδος έχει εκφράσει την αντίθεσή του) είναι η παροχή ίσων ευκαιριών στους κρινόμενους και η πλήρης διαφάνεια σε όλα τα στάδια της διαδικασίας επιλογής.

Για τη διαδικασία επιλογής Δ/ντών Σχολ. Μονάδων που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θεωρεί ότι, η κρίση για τους Σχ. Συμβούλους πρέπει να προηγηθεί των κρίσεων για τους Δ/ντές Σχολ. Μονάδων.

Σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση στη λειτουργία των σχολικών μονάδων λόγω των αναπόφευκτων παραιτήσεων από τις θέσεις των Δ/ντών.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εκφράζει επίσης την αντίθεσή του:

1. Στην υποβάθμιση του ρόλου των Αιρετών εκπροσώπων του κλάδου, που στο αντίστοιχο Συμβούλιο Επιλογής αποτελούν ισχνή μειοψηφία (2/7). Επίσης, τρία μέλη επιλέγονται ουσιαστικά από το δίαυλο Δ/ντού Β/βάθμιας Εκπ/σης – Περιφερειακού Δ/ντού Εκπ/σης με ελάχιστη προϋπόθεση την κατοχή Α΄ Βαθμού.

Υπάρχει λοιπόν η πιθανότητα μέλη του Συμβουλίου Επιλογής να κρίνουν συναδέλφους με πολύ περισσότερα χρόνια υπηρεσίας και μεγάλη εμπειρία στην άσκηση διοικητικών καθηκόντων χωρίς οι ίδιοι να έχουν κριθεί και υπηρετήσει σε οποιαδήποτε θέση στελέχους της εκπαίδευσης.

2. Στην άνιση μεταχείριση σε βάρος των περισσοτέρων κλάδων των συναδέλφων στους οποίους δε δόθηκε η ευκαιρία της συμμετοχής στην Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση Β΄ Επιπέδου. Ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη η αντίστοιχη επιμόρφωση. Αντίθετα πρέπει να μοριοδοτούνται ετήσιες ή εξαμηνιαίες επιμορφώσεις που έγιναν από φορέα του Υπ. Παιδείας (ΑΕΙ, ΠΕΚ, κ.λπ.).

3. Στη διαφοροποίηση του τύπου σχολείου για τα Γενικά Λύκεια και Γυμνάσια. Η μόνη διαφοροποίηση που μπορεί να υπάρξει είναι αυτή ανάμεσα στα Γενικά και Τεχνικά Λύκεια.

4. Στην ένταξη των ΕΕΕΕΚ σε διαφορετικού τύπο σχολείου από τα υπόλοιπα σχολεία Ειδικής Αγωγής της Β/βάθμιας Εκπ/σης, ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α΄ και Β΄ βαθμίδας, τα Ειδικά Γυμνάσια και τα Ειδικά Λύκεια.

5. Στη διαδικασία κατάρτισης Τράπεζας Θεμάτων – Μελετών περίπτωσης από «ομάδα εργασίας, έργο της οποίας είναι η επιλογή θεμάτων για την κατάρτιση πίνακα θεμάτων και η σφράγιση κάθε θέματος σε ξεχωριστό φάκελο… Οι φάκελοι φυλάσσονται σε ειδικό χώρο, απ’ όπου κάθε ημέρα συνέντευξης παραλαμβάνονται κατά τυχαίο τρόπο, από τον πρόεδρο του οικείου συμβουλίου επιλογής, προ της εισόδου στην αίθουσα συνεδριάσεων, ισάριθμοι των υποψηφίων φάκελοι», σύμφωνα με την υπουργική απόφαση της 15ης Ιουλίου του 2010.

Θεωρούμε ως απαραίτητη προϋπόθεση διαφάνειας την έγκαιρη ανάρτηση των πινάκων θεμάτων στη «Διαύγεια» πριν την έναρξη των συνεντεύξεων, διαφορετικά ο καθένας θα μπορεί να ισχυριστεί ότι κάποιοι αρεστοί από τους υποψηφίους γνώριζαν το θέμα, τις ερωτήσεις και τις ενδεικτικές απαντήσεις εκ των προτέρων.

Επίσης τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συνέντευξης πρέπει να δίδονται στους υποψηφίους Δ/ντές όταν το ζητήσουν, κάτι το οποίο δεν έγινε στην αντίστοιχη επιλογή για Δ/ντές Β/βάθμιας Εκπ/σης. Κατά την περυσινή εφαρμογή του συστήματος για την επιλογή Δ/ντών Β/βάθμιας Εκπ/σης, συνάδελφοι που ζητούν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συνέντευξής τους, ένα χρόνο μετά, δεν τα έχουν παραλάβει.

Mηνυτήρια αναφορά από ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ-ΤΕΙ στον εισαγγελέα για τις εξελίξεις των διδασκόντων στα ΑΕΙ

Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αθηνών για το θέμα της αναστολής από πλευράς του υπουργείου Παιδείας των διαδικασιών εξέλιξης των συναδέλφων με ανοικτή προκήρυξη των θέσεων τους, ανακοίνωσαν σήμερα πως θα καταθέσεουν τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, η ΠΟΣΔΕΠ (στη φωτό ο πρόεδρος Μ. Σταυρακάκης) και η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ. Ειδικότερα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Θέμα: Έντονη διαμαρτυρία για την ωμή παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΔΒΜΘ στις εξελίξεις των διδασκόντων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Αθηνών.

Εκφράζουμε με τον πιο έντονο τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση τη διαμαρτυρία μας για την –επαναλαμβανόμενη για πολλοστή φορά- ωμή παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΔΒΜΘ στις εξελίξεις των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων και των μελών ΕΠ των ΤΕΙ και συνακόλουθα στη διάρθρωση και ανάπτυξη του ακαδημαϊκού έργου εντός των Τμημάτων.

Ενώ παρακρατούνται παρανόμως έως και 8 μήνες στα συρτάρια του Υπουργείου οι αποφάσεις των Πρυτάνεων Πανεπιστημίων και Προέδρων ΤΕΙ προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για (ανοικτή) προκήρυξη της θέσεως των συναδέλφων στην επόμενη βαθμίδα και όταν πλέον ήλθαν οι απαντήσεις από τα Υπουργεία Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης, στο σχετικό παρελκυστικό ερώτημα του υφυπουργού κ. Πανάρετου, οι οποίες επιβεβαίωναν το αυτονόητο, δηλαδή ότι οι εξελίξεις δεν υπάγονται σε αριθμητικούς περιορισμούς, ο υφυπουργός με επιστολή στις 2 Ιουνίου (Αρ. πρωτ. Φ.122.1/167/62566/Β2) προέβη σε μια ακόμη σκόπιμη κίνηση κωλυσιεργίας για να «παγώσει» τις εξελίξεις στα ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, ζητά την επανυποβολή όλων των ήδη καθυστερημένων προκηρύξεων με νέο έντυπο, όπου η μόνη αλλαγή είναι η απαίτηση για υποβολή των δημοσιευμάτων των υποψηφίων υποχρεωτικά (και όχι προαιρετικά) σε ηλεκτρονική μορφή! Για του λόγου το αληθές και μετά από συνεργασία με έγκυρους νομικούς, έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

Α. Το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να προσθέσει το ίδιο στις προκηρύξεις, που έχει στα χέρια του πριν τις στείλει στο ΦΕΚ την εναλλακτική δυνατότητα υποβολής των έργων των υποψηφίων σε ηλεκτρονική μορφή, που προβλέφθηκε με την κοινή υπουργική απόφαση της 24.2.2011 (ΦΕΚ Β' 433). Δεν χρειάζεται για τη συμπλήρωση αυτή η αναπομπή και η επανυποβολή από τα ΑΕΙ των προκηρύξεων!

Β. Το νέο πρότυπο προκήρυξης, που συνέταξε ο κ. υφυπουργός είναι αντίθετο στην κοινή υπουργική απόφαση στην οποία βασίζεται, γιατί προβλέπει υποχρεωτική υποβολή των έργων και λοιπών στοιχείων σε ηλεκτρονική μορφή ενώ η απόφαση την προβλέπει απλώς ως εναλλακτική δυνατότητα!

Για μια ακόμα φορά νοιώθουμε την ανάγκη να επισημάνουμε προς το σύνολο της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας –έχοντας πλήρη συναίσθηση των πρόσθετων ευθυνών, που οι καιροί μας επιβάλλουν- τα ακόλουθα σημεία:

Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, που έχουν από μήνες υποβάλει την αίτηση ανοικτής προκήρυξης της θέσης τους:
Ø επιτελούν στο ακέραιο το συχνά πολύ βαρύ εκπαιδευτικό έργο, προκειμένου να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους φοιτητές τους και κατ’ επέκταση απέναντι στην ελληνική πολιτεία και την ελληνική κοινωνία,

Ø επιτελούν με αυταπάρνηση το ερευνητικό τους έργο, τα μεταπτυχιακά τους μαθήματα, την επίβλεψη των μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών, χωρίς καμιά έξωθεν βοήθεια, μακριά από τα όποια εκφυλιστικά φαινόμενα,

Ø διαθέτουν σημαντικό χρόνο για να είναι παρόντες στο διεθνή ερευνητικό στίβο και σε διεθνή ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, ώστε να μπορέσουν να συντηρήσουν έστω στοιχειωδώς την ερευνητική τους ομάδα αλλά ακόμα πολλές φορές και τις εκπαιδευτικές ανάγκες του εργαστηρίου τους.

Ø Όλα αυτά μέσα σε ένα άνυδρο οικονομικά και πολλάκις εχθρικό ακαδημαϊκά περιβάλλον. Είναι σε όλους γνωστή η δεινή μισθολογική κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε όλοι οι διδάσκοντες στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, αφού σε μας έχει ουσιαστικά εφαρμοστεί το «πνεύμα του μνημονίου» τουλάχιστον μια εξαετία πριν την επίσημη εμφάνισή του.

Ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι συνάδελφοι

ü δεν διαθέτουν ισχυρές «κομματικές πλάτες» σε κανένα μικρό ή μεγάλο κόμμα,

ü δεν έχουν άτομα του στενού ή του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος στο Τμήμα ή το Ίδρυμά τους για να τους προωθήσει,

ü δεν αποφεύγουν να επιτελέσουν τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα, καταφεύγοντας σε κάποιες από τις κυρίαρχες φοιτητικές παρατάξεις του Ιδρύματός τους για κάλυψη και «υψηλή προστασία»,

ü δεν έχουν τοπικούς «προστάτες» να νοιαστούν για την «επιτυχή έκβαση» της διαδικασίας εξέλιξής τους,

ü δεν βρίσκονται επί δεκαετίες και δια βίου σε μισθολογικές καταστάσεις της Ελληνικής Πολιτείας χωρίς να έχουν προσφέρει το ελάχιστο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι εξελίξεις τόσο των υπαλλήλων όσο και των λειτουργών του ευρύτερου δημόσιου τομέα συνεχίζονται κανονικά όλους αυτούς τους μήνες χωρίς καμιά διακοπή και χωρίς την παραμικρή σύνδεση με μνημόνια και αναλογίες 1:5 ή ό,τι άλλο σχετικό! Τα μέλη ΔΕΠ και ΕΠ αποτελούν τους μοναδικούς απασχολούμενους στο δημόσιο τομέα, που υφίστανται αυτή την παράνομη, αήθη και άδικη μεταχείριση εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, μεταχείριση που δείχνει να είναι έντονα συμπλεγματική και να αγγίζει τα όρια μιας ακατανόητης εκδικητικότητας!

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι δύο Ομοσπονδίες του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ/ΤΕΙ - εκτελώντας αποφάσεις των θεσμικών τους οργάνων- αναγκάζονται να προχωρήσουν:

v στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Αθηνών για το θέμα της αυθαίρετης αναστολής από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας των διαδικασιών εξέλιξης των συναδέλφων με ανοικτή προκήρυξη των θέσεων τους,

v στην στήριξη με κάθε πρόσφορο μέσον και στο συντονισμό του δικαστικού αγώνα των συναδέλφων, που θα αποφασίσουν να προχωρήσουν σε ατομικές προσφυγές εναντίον του Υπουργείου Παιδείας,

Για όλα τα παραπάνω, ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει άμεσα το μέρος, που αφορά την αναδρομική ισχύ, και σε κάθε περίπτωση, οι προκηρύξεις να δημοσιευθούν άμεσα και χωρίς καμιά περαιτέρω καθυστέρηση, δίδοντας συγχρόνως τη δυνατότητα σε όσα μέλη το θελήσουν, να προχωρήσουν στην ηλεκτρονική υποβολή των έργων και λοιπών στοιχείων τους.

Τέλος, επειδή το τελευταίο διάστημα σωρεύεται πληθώρα ενεργειών από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίες όχι μόνο δεν στηρίζουν το σύστημα της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης αλλά σε βάθος χρόνου οδηγούν ακόμα και στην αποδόμησή του: 1) δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε με όλα τα μέσα και προς κάθε κατεύθυνση, διαφυλάσσοντας όμως ως κόρην οφθαλμού αλλά και αναβαθμιζοντας συγχρόνως την ακαδημαική λειτουργία των Ιδρυμάτων, 2) καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αναλογιζόμενη την κρισιμότητα των καιρών για τη χώρα και το λαό της και τη στρατηγική σημασία της συμβολής του ακαδημαϊκού συστήματος για μια ορθολογική, ταχεία και σύγχρονη επάνοδο σε αναπτυξιακή τροχιά, να αρθεί επιτέλους στο ύψος που οι περιστάσεις απαιτούν και επιβάλλουν. Οι καιροί ου μενετοί!

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης

Καθηγητής Ε.Μ.Π.




Η Γραμματέας

Ευγενία Μπουρνόβα

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α.



Ο Πρόεδρος

Γιάννης Τσάκνης

Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας



Ο Γραμματέας

Κυριάκος Τσινίδης

Καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ Λάρισας

Πηγή

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Προϋποθέσεις λειτουργίας για τα Τ.Α.Δ-Ε.Τ.Α.Δ σχολικού έτους 2011-12- Η ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, λόγω αναμόρφωσης του θεσμού της λειτουργίας των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης Γυμνασίων από το σχολικό έτος 2012-13 , με εγκύκλιό του καθορίζει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ Γυμνασίου) και των Ειδικών Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΕΤΑΔ Λυκείων), για το επόμενο σχολικό έτος 2011-12, προκειμένου να λειτουργήσει ο θεσμός των Τ.Α.Δ-Ε.Τ.Α.Δ με βάση την παρούσα Εγκύκλιο ως μεταβατική περίοδος πριν την οριστικοποίηση της μορφής που θα προκύψει από την ευρεία διαβούλευση των εμπλεκομένων θεσμικών και κοινωνικών φορέων .


ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ


Κ ε φ ά λ α ι ο Α΄


ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ


Λαμβάνοντας υπόψη :

1. την παράγραφο 5 της υπ΄αριθμ. Γ4/902/29-09-1988 Απόφασης του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 21/Β/17-01-1990), η οποία κυρώθηκε και έχει ισχύ νόμου σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.3 του άρθρου 7 του ν.1894/1990 (ΦΕΚ 110/τΑ/27-08-1990) .

2. την υπ΄αριθμ.1120/Η/7-01-2010 ( ΦΕΚ 1/τ.Β΄/8-01-2010 ) Απόφαση του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με θέμα: «Καθορισμός αρμοδιοτήτων Υφυπουργών του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων », ιδίως το άρθρο 2 , περ.4 και το άρθρο 4 παρ.1

3. την υπ΄αρίθμ. 891/Γ4/28-09-2000 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1258/Τβ΄/18-10-2000) με θέμα « Ίδρυση και Λειτουργία των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης Γυμνασίων (ΤΑΔ) Διαδικασία Επιλογής και παραμονής των μαθητών στα Αθλητικά Τμήματα»

4. την υπ΄αρίθμ. 1206/Γ4/16-06-1995 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 581/Τβ΄/4-07-1995) με θέμα « Ειδικά Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης Λυκείου» όπως τροποποιήθηκε με τις υπ΄αριθμ. : α) 1825/Γ4/18-09-1995 (ΦΕΚ 8206/τΒ’/29-9-199 και β) 40252/Γ4/18-04-2005 Υπουργικές Αποφάσεις.

5. την υπ΄ αρίθμ.164114/Γ4/27-12-2011Υπουργική Απόφαση με θέμα : « Προϋποθέσεις λειτουργίας - Έγκριση λειτουργικών κενών - Επιλογή και Τοποθέτηση Μονίμων Εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ11 για τα Τ.Α.Δ-Ε.Τ.Α.Δ σχολικού έτους 2010-11 ».

6. Την 2η πράξη της Κεντρικής Επιτροπής Αθλητικών Τάξεων (Κ.Ε.Α.Τ.) / 2ο πρακτικό – 19/05/2011.

7. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσης δεν προκαλείται επιπλέον δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Π.Δ. 63/2005 ( A΄98/2005 ) «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα».


Κεφάλαιο Β΄


Α. Πλαίσιο λειτουργίας και Προϋποθέσεις λειτουργίας για το επόμενο σχολικό έτος (2011-12) .


1. Για το σχολικό έτος 2011-12 δεν θα πραγματοποιηθούν δοκιμασίες επιλογής υποψηφίων μαθητών , ούτε θα εγγραφούν μαθητές στην Α΄τάξη Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης ( Γυμνασίων ) , κυρίως για παιδαγωγικούς λόγους αφού η επερχόμενη αλλαγή του συστήματος λειτουργίας των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης είναι πιθανό να μην τους επιτρέψει την ολοκλήρωση της φοίτησής τους σε αυτά.

2. α. Οι μαθητές που φοιτούν σε ήδη λειτουργούντα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης κατά το τρέχον σχολικό έτος 2010-11, θα εξακολουθήσουν να φοιτούν σε αυτά το επόμενο σχολικό έτος 2011-12, εφόσον προαχθούν στην επόμενη Τάξη ( Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου ) και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ.Γ΄ με τίτλο : «Διαδικασία επιλογής και παραμονής των μαθητών στα Αθλητικά Τμήματα» της υπ΄αρίθμ. 891/Γ4/28-09-2000 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1258/Τβ΄/18-10-2000) και ειδικότερα των περιπτώσεων από 9 έως 12 και 14 έως 17.

β. Οι μαθητές που φοιτούν σε ήδη λειτουργούντα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης κατά το τρέχον σχολικό έτος 2010-11, έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο νέο αναμορφωμένο θεσμό των ΤΑΔ-ΕΤΑΔ από το σχολικό έτος 2012-13, εφόσον θα πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

3. Για τα Ειδικά Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΕΤΑΔ Λυκείων) θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα στην υπ΄αρίθμ.164114/Γ4/27-12-2011 Υπουργική Απόφαση, με δυνατότητα ένταξης των φοιτούντων μαθητών στο νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας που θα προκύψει για το σχολικό έτος 2012-13 , εφόσον πληρούν τις οριζόμενες προϋποθέσεις της υπ΄αρίθμ. 1206/Γ4/16-06-1995 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 581/Τβ΄/4-07-1995) και εφόσον προαχθούν για να φοιτήσουν στις επόμενες τάξεις του Λυκείου .

4. Για το επόμενο σχολικό έτος 2011-12, τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (Γυμνασίων και Λυκείων) , θα στελεχωθούν από ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ - ΜΟΝΙΜΟΥΣ εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ11 , για τη δε επιλογή και τοποθέτησή τους θα εκδοθεί νέα σχετική Εγκύκλιος προκειμένου να συνταχθούν οι αντίστοιχοι αξιολογικοί πίνακες.


Β . Ως προς τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών:

α. Για τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης ( Τ.Α.Δ Γυμνασίου )

Ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών ανά Άθλημα και στις δύο τάξεις Β΄και Γ΄ Γυμνασίου διαμορφώνεται ως εξής:

α. Aτομικά Αθλήματα τουλάχιστον 7 μαθητές στο σύνολο των τάξεων κατά άθλημα.

β. Ομαδικά Αθλήματα τουλάχιστον 12 μαθητές στο σύνολο των τάξεων κατά άθλημα.

γ. Για την λειτουργία κάθε τάξης ( Β΄ και Γ΄) Γυμνασίου Τ.Α.Δ με διδακτικό προσωπικό και άλλων ειδικοτήτων, θα πρέπει να πληρείται η προϋπόθεση των 12 τουλάχιστον φοιτούντων μαθητών στο σύνολο των αθλημάτων που καλλιεργούνται στο Τ.Α.Δ ανά τάξη (Β΄ και Γ΄).

β. Για τα Ειδικά Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης ( Ε.Τ.Α.Δ Λυκείων )

Ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών ανά Άθλημα σε όλες τις τάξεις Λυκείου διαμορφώνεται ως εξής :

α. Aτομικά Αθλήματα τουλάχιστον 5 μαθητές σε σύνολο τάξεων κατά άθλημα.

β. Ομαδικά Αθλήματα τουλάχιστον 8 μαθητές σε σύνολο τάξεων κατά άθλημα .

γ. Για την λειτουργία κάθε τάξης ΕΤΑΔ Λυκείου με διδακτικό προσωπικό και άλλων ειδικοτήτων, θα πρέπει να πληρείται η προϋπόθεση των 12 τουλάχιστον φοιτούντων μαθητών στο σύνολο των αθλημάτων που καλλιεργούνται στο Ε.Τ.Α.Δ ανά τάξη.

Για το επόμενο σχολικό έτος 2011-12 θα λειτουργήσουν εκείνα τα Τμήματα στα οποία πληρούνται οι παραπάνω αριθμητικές προϋποθέσεις ως προς το αριθμό των φοιτούντων μαθητών, για τα οποία έχει εξασφαλιστεί η μετακίνηση των μαθητών από και προς τους χώρους Άθλησης και επιστροφής τους από και προς το Σχολείο .

Γ. Ως προς τον προγραμματισμό και την οργάνωση των μετακινήσεων.

α. Ο προγραμματισμός και η οργάνωση των μετακινήσεων των μαθητών/τριών γίνεται με ευθύνη και απόφαση του Προϊσταμένου του Γραφείου Φυσικής Αγωγής σε συνεργασία με το Διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης . Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του Τμήματος είναι η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο και τους χώρους προπόνησης.

β. Τα Τμήματα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών παύουν να λειτουργούν ΑΜΕΣΑ και εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στις Γ. α και Γ. β παραγράφους της υπ΄αρίθμ.164114/Γ4/27-12-2010 Υπουργικής Απόφασης.

Θέσεις του ΠΔ 407/80 στο τμήμα Κοινωνιολογίας- ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

Το τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου προκηρύσσει την πρόσληψη 3 διδασκόντων του ΠΔ 407/80 για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2011-12 στα γνωστικά αντικείμενα:

-Εφαρμογές των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στις σύγχρονες νησιωτικές κοινωνίες
-Κοινωνική θεωρία και σύγχρονη κοινωνική φιλοσοφία
-Γλωσσική επικοινωνία και ορολογία των κοινωνικών επιστημών στις ευρωπαϊκές γλώσσες

Αιτήσεις μέχρι 17/6/2011

Πληροφορίες στα τηλ. 22510-36503 και 22510-36502

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Ψηφιακή Καρτέλα Σχολικής Μονάδας

Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου κάλεσε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΟΦΑΝΤΟΣ», να υποβάλει πρόταση για τις εξής δράσεις:

1. Σχεδίαση και ανάπτυξη «καρτέλας σχολικής μονάδας»

Η δράση αφορά στη σχεδίαση και ανάπτυξη μιας διαδικτυακής εφαρμογής αποτύπωσης της λειτουργίας των σχολικών μονάδων της επικράτειας. Χρήστες της εφαρμογής είναι οι μονάδες της εκπαίδευσης σε όλα τα διοικητικά επίπεδα (σχολική μονάδα, γραφείο, διεύθυνση, περιφερειακή διεύθυνση, κεντρική υπηρεσία ΥΠΔΒΜΘ).

Τα δεδομένα που θα αποτυπώνονται αφορούν τουλάχιστο στις ακόλουθες οντότητες της σχολικής ζωής:

• γενικά στοιχεία μονάδας

• μαθητικό δυναμικό

• τάξεις/τμήματα

• εκπαιδευτικό προσωπικό

• κτιριακή υποδομή/εξοπλισμός

• ωρολόγιο πρόγραμμα

• κενά/πλεονάσματα μονάδας

Κάθε διοικητική δομή, σε επίπεδο πάνω από αυτό της σχολικής μονάδας, θα έχει πρόσβαση σε συγκεντρωτικά δεδομένα που αφορούν σε σχολικές μονάδες της περιοχής ευθύνης της.

Η αποτύπωση των πρωτογενών στοιχείων θα γίνεται μόνο από τις σχολικές μονάδες και σε αρχική φάση αυτή θα πραγματοποιείται με χειρωνακτική καταχώριση.

Η διαδικτυακή εφαρμογή θα σχεδιασθεί έτσι ώστε σε μελλοντική φάση αξιοποίησης ένα μεγάλο μέρος των δεδομένων της καρτέλας να μπορούν να αντλούνται αυτοματοποιημένα από άλλα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα που θα αναπτυχθούν σε πλαίσια άλλων πράξεων.

Στην αρχική φάση η αξιοποίηση των στοιχείων της καρτέλας, πέρα από τις ανάγκες πληροφόρησης και εξαγωγής στατιστικών στοιχείων και δεικτών, θα εστιαστεί στη μελέτη α) των λειτουργικών και οργανικών κενών των σχολικών μονάδων και β) των προοπτικών αναβάθμισης/υποβιβασμού της οργανικότητας των μονάδων καθώς και της εκτίμησης δυνητικών συγχωνεύσεων.

2: Αξιοποίηση των δεδομένων των σχολικών μονάδων

Η δράση αφορά στην ανάπτυξη τεχνικών και εργαλείων για την αξιοποίηση των στοιχείων που θα συλλέγονται από τις σχολικές μονάδες για τα εξής:

Α. Τεχνικές και Εργαλεία για την παρουσίαση στοιχείων που υπολογίζονται απόπληθώρα πρωτογενών δεδομένων των βάσεων δεδομένων για εξαγωγή συμπερασμάτων, ενδεικτικά:

Β. Τεχνικές και Εργαλεία για τη διερεύνηση εκπαιδευτικών θεμάτων βασισμένη στο σύνολο των δεδομένων των σχολικών μονάδων, των μαθητών, των εκπαιδευτικών, του λοιπού προσωπικού και άλλων ομάδων δεδομένων μίας ή περισσοτέρων γεωγραφικών περιοχών ή όλης της επικράτειας (ή άλλων χαρακτηριστικών αυτών). Ενδεικτικά αναφέρονται:

• Διερεύνηση σχολικής διαρροής (λεπτομερής αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και αξιολόγηση των ευρημάτων σε συνδυασμό με διάφορες παραμέτρους που σύμφωνα με τη βιβλιογραφία σχετίζονται με ή επιδρούν στη σχολική διαρροή, με στόχο τη συγκρότηση παρεμβάσεων για την περαιτέρω μείωση της σχολικής διαρροής).

• Διερεύνηση επιδόσεων μαθητών και ομάδων μαθητών με κοινά χαρακτηριστικά.

• Διερεύνηση εκπαιδευτικών επιλογών μαθητή και ομάδων μαθητών με κοινά χαρακτηριστικά (αρχικά στα Ενιαία Λύκεια για κατευθύνσεις και μαθήματα επιλογής).

• Διερεύνηση ικανοποίησης συντελεστών του εκπαιδευτικού συστήματος (στελεχών, εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων) και προτάσεις βελτίωσης.

• Διερεύνηση στοιχείων κτιριακής υποδομής (κτίρια και χώροι) με βάση τις ανάγκες κάθε σχολικής μονάδας σε συνδυασμό με την παλαιότητα και προσπάθεια εκτίμησης / πρόβλεψης για πόρους συντήρησης και ανανέωσης της υποδομής

• Στοιχεία για την έγκαιρη πρόβλεψη κενών με βάση στοιχεία που θα υπολογίζονται για τις ανάγκες με βάση το μαθητικό δυναμικό και τις εκπαιδευτικές επιλογές του


(β) Περιεχόμενο προτάσεων

- να σχεδιάσει μια λειτουργική, διαδικτυακή εφαρμογή αποτύπωσης δεδομένων της σχολικής ζωής (την «καρτέλα σχολικής μονάδας»),

- να αναπτύξει μια σουίτα (suite) προηγμένων εφαρμογών αξιοποίησης των

δεδομένων που θα συλλεχθούν, με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων, δεικτών και τάσεων για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα,

- να υποστηρίξει την εκπαιδευτική κοινότητα στην αξιοποίηση των νέων εφαρμογών.

Τα αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση των πιο πάνω δράσεων θα είναι η πληροφόρηση του Υπουργείου Παιδείας, των περιφερειακών δομών του και των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα δεδομένα, τις παραμέτρους και τα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού συστήματος, έτσι ώστε να ενισχύεται η άσκηση ορθολογικής κι αποτελεσματικής διοίκησης της εκπαίδευσης με αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Υπολογισμός και συνεχής παρακολούθηση πλήθους εκπαιδευτικών δεικτών.

Για την παρουσίαση των εκπαιδευτικών δεικτών θα αναπτυχθεί εργαλείο εποπτικής γεωγραφικής αποτύπωσης (ο εκπαιδευτικός χάρτης) που θα βασίζεται σε ένα ψηφιακό εικονικό (virtual) χάρτη της Ελλάδας στην οθόνη ενός υπολογιστή. Σημείο αναφοράς του εν λόγω περιβάλλοντος θα αποτελούν οι επιλέξιμοι, δυναμικοί χάρτες σε πολλαπλές κλίμακες οι οποίοι επιτρέπουν τη συγκριτική παράθεση του μεγάλου όγκου στατιστικής και ποσοτικής πληροφορίας, πέραν της μορφής των αριθμητικών πινάκων, με διαγράμματα και γραφικές παραστάσεις καθώς και με χρωματικές χαρτογραφικές απεικονίσεις.

3: Υποστήριξη της εφαρμογής της «καρτέλας σχολικής μονάδας»

Η συγκεκριμένη δράση αφορά τόσο στην υποστήριξη των σχολικών μονάδων ως προς την υιοθέτηση και αξιοποίηση του λογισμικού που θα αναπτυχθεί όσο και των επιτελικών χρηστών του ΥΠΔΒΜΘ στην αξιοποίηση των προηγμένων εργαλείων.

ΕΟΠΠ: Πέντε απαντήσεις στους εκπαιδευτικούς των ΙΕΚ

Στη διάρκεια συνάντησης με το ΔΣ του Σωματείου Απασχολούμενων Εκπαιδευτικών ο πρόεδρος του πρώην ΟΕΕΚ (νυν ΕΟΠΠ) κ. Καλτσάς –σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΑΕ- έδωσε τις ακόλουθες προφορικές παντήσεις:

α) Στο θέμα της αποπληρωμής των δεδουλευμένων 2008-10, ο κ. Καλτσάς αρκέστηκε στη δήλωση ότι αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται συναντήσεις της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου με το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να λάβουν απόφαση για την αναγκαιότητα ή μη αναζήτησης νέων δικαιολογητικών. Ο κ. Καλτσάς μας είπε ότι αδυνατεί να μας πει πότε μπορεί να παρθεί απόφαση πληρωμής διότι δεν γνωρίζει αν τελικά θα χρειαστούν ή όχι περαιτέρω δικαιολογητικά.

β) Στην ερώτηση που του τέθηκε για την ευθύνη του χρέους του ΟΕΕΚ, μας είπε ότι προέκυψε από συσσώρευση.

γ) Για το θέμα της καθυστέρησης των συμβάσεων την εποχή που την διοίκηση των ΙΕΚ την είχε ο ΟΕΕΚ (μέχρι Δεκέμβρη 2010), ο κ. Καλτσάς έριξε τις ευθύνες στους/ις διευθυντές/ντριες και στην δυσκολία διαχείρισης του συστήματος.

δ) Για το θέμα των εξετάσεων πιστοποίησης που θα γίνουν τέλη Ιούνη μας είπε ότι ακόμα δεν έχει προκύψει Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίσει το μισθολογικό των επιτηρητών/βαθμολογητών/εξεταστών.

Το Σωματείο καλεί τα μέλη του :

i) σε παράσταση διαμαρτυρίας Τετάρτη 8/6 (ώρα 11:00π.μ.) στην Επιθεώρηση Εργασίας (Δραγατσανίου 8 πλ. Κλαυθμώνος) για την παράνομη καθυστέρηση υπογραφής των συμβάσεων και για να γίνουν καταγγελίες.

ii) σε συνέλευση όλους τους εκπαιδευτικούς από οποιοδήποτε ΙΕΚ και αν εργάζονται στο ΔΙΕΚ Κορυδάλλου (Σολωμού 2-4) Παρασκευή 10-6 (16:00).

Ψηφιακό σχολείο και Πληροφορική

Γράφει η Φωτεινή Τσιαβαλιά

Ψηφιακό Σχολείο, Ψηφιακή τάξη, Ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο (e-books), Ηλεκτρονική διοίκηση της Εκπαίδευσης, Νέες Τεχνολογίες και τέλος οι περιβόητες ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών), είναι μερικά προς υλοποίηση οράματα για την εκπαίδευση της νέας γενιάς αυτής της Χώρας.

Αλήθεια πως φαντάζει αυτή η πληθώρα όλων αυτών των νέων «εξελιγμένων» και συνάμα ακαταλαβίστικων μεθόδων μάθησης στους γονείς; Στους ανθρώπους που απέκτησαν διαφορετικές αρχές Παιδείας, σε αυτούς που συνέδεσαν την επιστήμη με τις ανθρώπινες αξίες, στους ιδεολόγους, στους μαχητές, στους δημιουργούς, στους κριτές της Γνώσης;

Η Επιστήμη της Πληροφορικής ως σημείο αναφοράς όλων αυτών καινούργιων στοιχείων που απαρτίζουν το Νέο Σχολείο, οφείλει να προστατεύσει τα παιδιά μας μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα του ψηφιακού κόσμου. Όσο περισσότερο εισβάλλει στη ζωή μας η τεχνολογία, τόσο πιο δύσκολη είναι η εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων χρήσης της. Η Πληροφορική οφείλει να διδάξει την ουσία, την προσφορά αλλά και τους κινδύνους των Νέων Τεχνολογιών που επιτάσσει η σύγχρονη Παγκόσμια κοινωνία σε μια Ελλάδα που έπεται των εξελίξεων.

Εν πρώτοις η ουσιαστική γνώση της δημιουργίας. Πως δημιουργούνται – υλοποιούνται όλα αυτά όπου καλούνται τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν και να εντάξουν στην καθημερινότητά τους;

Η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο ο άνθρωπος διατυπώνει συλλογισμούς, η κριτική σκέψη, η φαντασία, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, είναι βασικές συνιστώσες της αλγοριθμικής σκέψης, της σκέψης που επιβάλλετε να αποκτήσει ο κάθε μαθητής μπροστά σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα μάθησης. Δυστυχώς, το Νέο Σχολείο τείνει να μεταλλαχθεί σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα μάθησης όπου θα απουσιάζει η Επιστήμη της Πληροφορικής από τα μαθήματα βασικής Παιδείας, ενώ ταυτόχρονα θα περιορίζει τους μαθητές σε παθητικούς δέκτες – χρήστες νέων τεχνολογιών και διαδικτύου, αφού θα μπορούν να αποφοιτούν χωρίς να έχουν διδαχθεί ούτε μια ώρα της επιστήμης που επί το πλείστον χειρίζονται.

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό κομμάτι είναι η «Ηλεκτρονική Μάθηση...!!» vs «δασκάλου».

Υπερπληροφόρηση, η νέα ασθένεια που εκδηλώνεται στον ολοένα αυξανόμενο ψηφιακό κόσμο του διαδικτύου και επικοινωνίας και που θα αρχίσει να μεταδίδεται με πολύ γοργούς ρυθμούς και στην σχολική ζωή. Κάποιος έλεγε ότι η εκπαίδευση δημιούργησε έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων ικανών να διαβάζουν, αλλά ανίκανων να ξεχωρίζουν τι αξίζει να διαβασθεί και κάπου ο Πλάτων είπε: «Το ένα σκέλος της γνώσης είναι να ξέρεις ποιά είναι τα πράγματα που δεν αξίζουν να τα μάθεις».

Ο δάσκαλος της Πληροφορικής είναι ο μόνος ικανός να διδάξει τους μαθητές του ψηφιακού σχολείου την ικανότητα να γνωρίζουν τι δεν αξίζει να διαβασθεί σε αυτόν τον συνεχιζόμενο καταιγισμό πληροφοριών που δέχονται.

Στην πράξη, η πολιτική ένα σαφή, ξεκάθαρο στόχο έχει. Την ελάττωση του ανθρωπίνου παράγοντα, του «δασκάλου», ως παράγοντα κόστους και την υποκατάσταση αυτού με τα ηλεκτρονικά μέσα «διάχυτης γνώσης». Σημειωτέον ότι για τις δαπάνες των τελευταίων από την μια μεριά θα καμαρώνει, ενώ για την κατεύθυνση τους δεν θα γίνεται λόγος, αρκεί η «διαφάνεια»!.

Εμείς οι δάσκαλοι της Πληροφορικής χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου. Σχολείο χωρίς δάσκαλο δεν υπάρχει!

Ψηφιακό σχολείο χωρίς Πληροφορική δεν γίνεται.

Αγωνιούμε λοιπόν, πολεμάμε για το καλύτερο, όπως μπορούμε, με ότι έχουμε…. γεμάτοι ελπίδες ! Για να μην νιώθουμε συμμέτοχοι σε αυτά που θα συμβούν!

Οι θέσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής σε σχέση με την Πληροφορική στο εξαγγελθέν Τεχνολογικό Λύκειο

Είναι θετική η ύπαρξη μαθήματος γενικής παιδείας με τίτλο «Εφαρμογές Πληροφορικής» στην Α’ τάξη. Το μάθημα αυτό επιτρέπει την εξοικείωση των μαθητών με την Πληροφορική και καλύπτει την ανάγκη για ανάπτυξη ψηφιακής ικανότητας (βασική ικανότητα σύμφωνα με τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως αναφέρεται στην παρουσίαση του Τεχνολογικού Λυκείου). Για τον ίδιο λόγο θεωρείται απαραίτητο ένα αντίστοιχο μάθημα και στην Α’ τάξη του Νέου Γενικού Λυκείου έτσι ώστε να ικανοποιείται η απαίτηση για κοινά μαθήματα και στους δύο τύπους Λυκείου που θα διευκολύνει τη μετακίνηση μαθητών από τον ένα τύπο Λυκείου στον άλλο. Θεωρούμε απαραίτητο το μάθημα αυτό, όπως και το σύνολο των μαθημάτων Πληροφορικής, να είναι εργαστηριακό.

Προκαλεί απορία η απουσία από την Α’ τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου ενός μαθήματος επιλογής/προσανατολισμού για τον τομέα Πληροφορικής. Από τα επτά προσφερόμενα μαθήματα επιλογής, εισαγωγικά για διάφορους τομείς, απουσιάζει μάθημα σχετικό με τον τομέα Πληροφορικής. Η Π.Ε.ΚΑ.Π. θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη του μαθήματος επιλογής «Εισαγωγή στην επιστήμη των Υπολογιστών» ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές της Α’ τάξης που επιθυμούν, να γνωρίσουν τις βασικές αρχές της επιστήμης των Υπολογιστών και τις δυνατότητες που προσφέρει η ειδικότητα της Πληροφορικής στους αποφοίτους της.

Θεωρούμε αυτονόητη τη δημιουργία αυτόνομου τομέα Πληροφορικής στις Β’ και Γ’ τάξεις. Στην έρευνα για την Τεχνολογική εκπαίδευση αποτυπώνεται ότι το 14,4% των μαθητών επιλέγει τον τομέα Πληροφορικής. Το ποσοστό αυτό καθιστά την ειδικότητα της Πληροφορικής ως την πολυπληθέστερη ειδικότητα, αφού ο τομέας Υγείας και Πρόνοιας, ο μόνος τομέας που έχει μεγαλύτερο αριθμό μαθητών, περιλαμβάνει πολλές ειδικότητες. Ο μεγάλος αριθμός μαθητών που επιλέγει την Πληροφορική οφείλεται στις αυξημένες ευκαιρίες απασχόλησης που προσφέρει καθώς και τη δυνατότητα εισαγωγής σε αρκετά Τμήματα ΤΕΙ .

Είναι απαραίτητη η αλλαγή και επικαιροποίηση του προγράμματος σπουδών των Β’ και Γ’ τάξεων καθώς και η σύνταξη ολοκληρωμένου προγράμματος για το Δ’ έτος το οποίο θα επιτρέπει στους μαθητές να αποκτήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες σε αντικείμενα της Πληροφορικής άμεσα εφαρμόσιμα στην πράξη και τα οποία ζητούνται στην αγορά εργασίας. Επίσης, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού που θα υποστηρίζει αυτά τα μαθήματα.

Με την εφαρμογή του Τεχνολογικού Λυκείου πρέπει να αντιμετωπιστούν γνωστά προβλήματα και ελλείψεις του σημερινού Επαγγελματικού Λυκείου.

Συγκεκριμένα:


  • Να αλλάξει η καταφανώς άδικη ρύθμιση, η οποία ισχύει σήμερα στα ΕΠΑ.Λ. και προβλέπει ότι στα εργαστηριακά μαθήματα ΜΟΝΟ του τομέα Πληροφορικής δεύτερος εκπαιδευτικός διατίθεται αν ο αριθμός των μαθητών είναι από δεκαεπτά (17) και άνω, ενώ σε όλες τις άλλες ειδικότητες ισχύει το μάθημα να διεξάγεται από δύο εκπαιδευτικούς σε τμήματα με δεκατρείς (13) μαθητές και άνω.
  • Να ισχύσει και για τους υπεύθυνους εργαστηρίων Πληροφορικής ΣΕΚ η 3ωρη απαλλαγή από το υποχρεωτικό ωράριο, όπως ισχύει για τους καθηγητές –υπεύθυνους των εργαστηρίων στα Γυμνάσια και στα Λύκεια. Αυτό απαιτείται ειδικά τώρα που ανακοινώθηκε ότι τα ΣΕΚ φιλοδοξούν να γίνουν «βασικά εκπαιδευτικά κέντρα πραγματοποίησης εργαστηριακών μαθημάτων τόσο για τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, όσο και για τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης».

Η Π.Ε.ΚΑ.Π. θα ανακοινώσει σύντομα αναλυτική πρόταση για το περιεχόμενο των μαθημάτων Πληροφορικής για όλες τις τάξεις του Τεχνολογικού Λυκείου, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από συναδέλφους ύστερα από σχετική πρόσκληση του Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π.



Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π.