Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Τη διάλυση ΠΑΣΠ εξετάζει το ΠΑΣΟΚ

Από την Καθημερινή

Επειδή αντιδρά στον νόμο για τα ΑΕΙ– Yπό κατάληψη τελούν 232 σχολές

Του Αποστολου Λακασα

Στη δεύτερη εβδομάδα φοιτητικών κινητοποιήσεων εισήλθαν από χθες τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Την ίδια στιγμή η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου έκανε έκκληση στις υγιείς δυνάμεις των πανεπιστημίων να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ δεν απέκλεισε διορθώσεις στον νόμο. Από την άλλη, στο ΠΑΣΟΚ εξετάζεται ακόμη και η διάλυση της ΠΑΣΠ που αντιδρά στον νόμο. Ηπιότερο μέτρο είναι η διαγραφή ορισμένων μελών προς παραδειγματισμό.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των φοιτητικών συλλόγων υπό κατάληψη έως χθες ήταν 232 σχολές και τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Χθες αποφάσισε τη συνέχιση της κατάληψης ο φοιτητικός σύλλογος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Για σήμερα έχουν προγραμματισθεί να συνεδριάσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι στην πλειονότητα των υπολοίπων AEI. Ομως όπως φαίνεται, οι κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν, καθώς υπέρ της προοπτικής αυτής τάσσονται όλες οι παρατάξεις, που έχουν προγραμματίσει νέα συλλαλητήρια για μεθαύριο Πέμπτη. Στην εξέλιξη των κινητοποιήσεων κρίσιμος είναι ο ρόλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που έχει την πλειοψηφία στην πλειονότητα των σχολών. Μέχρι τώρα τα μέλη της, που παραδοσιακά τάσσονται κατά των καταλήψεων, δεν συμμετέχουν στις συνελεύσεις, με αποτέλεσμα η ΠΑΣΠ και οι παρατάξεις της Αριστεράς (με διαφορετικά επιχειρήματα) να ψηφίζουν υπέρ της κατάληψης. Εκτιμάται ότι οι καταλήψεις θα ανασταλούν περί της 20/9, για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

Οι πρυτάνεις, πάντως, τάσσονται υπέρ των ανοιχτών ΑΕΙ. Από την άλλη, ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Ιω. Μυλόπουλος έκανε πρόταση εκεχειρίας στην υπουργό για να εκτονωθεί η κατάσταση εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ. Καθώς ο νόμος για τα ΑΕΙ καταργεί το άσυλο, η ανησυχία σχετίζεται με τον τρόπο αντιμετώπισης επεισοδίων εντός του Αριστοτέλειου.
Η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου μιλώντας για τις αντιδράσεις, ανέφερε ότι «υπάρχει η μεγάλη σιωπηρή πλειοψηφία αυτών που θέλουν τα ΑΕΙ ανοιχτά και υπάρχουν φωνασκούσες μειοψηφίες που δημιουργούν απίστευτα προβλήματα και υπερασπίζονται κεκτημένα που μας οδήγησαν εδώ. Οπως και ένας μεγάλος αριθμός και καθηγητών, οι οποίοι αποτελούν τις υγιείς δυνάμεις στα πανεπιστήμια. Και αυτοί θα πρέπει να έρθουν προ των ευθυνών τους. Ο νόμος είναι ανατρεπτικός και ως εκ τούτου, θα δοκιμαστεί με δυσκολίες. Μπορεί να έχει λάθη. Να τα δούμε και να τα διορθώσουμε στην πορεία. Να δούμε πώς θα κάνουμε το ελληνικό πανεπιστήμιο όπως ονειρευόμαστε. Αυτό θα γίνει και με τις υγιείς δυνάμεις του πανεπιστημίου. Σε αυτές προσδοκώ». Επικριτική ήταν και για τη στάση των Συγκλήτων των ΑΕΙ που ανέβαλαν την έναρξη της εξεταστικής για να διευκολύνουν τις αντιδράσεις των παρατάξεων. «Ουσιαστικά λειτουργούν προς όφελος ενός μέρους των φοιτητών και κατ' εξοχήν αυτών που τους εξέλεξαν. Γιατί υπάρχουν παιδιά που θέλουν να φύγουν για μεταπτυχιακά. Αλλα που έχουν ξενοικιάσει τα διαμερίσματα και ήθελαν τώρα να δώσουν τις εξετάσεις και παιδιά από την επαρχία και χρειάστηκε να φύγουν πίσω. Οι Σύγκλητοι που πήραν αυτές τις αποφάσεις σκέφτηκαν μόνο ένα μέρος των φοιτητών και σε κάθε περίπτωση δεν σκέφτηκαν το συνολικό συμφέρον του πανεπιστημίου. Η απεργία που ανακοινώθηκε είναι απεργία απέναντι σε τι; Ηρθε ένας νόμος και καλείται η ελληνική Βουλή να ακυρώσει τον νόμο που ψήφισε; Κάπου έχουμε ξεφύγει από τα όρια της λογικής», τόνισε.

1 σχόλιο:

  1. ετσι οπως εχουν καταντησει οι παραταξεις μονο για διαλυση κανουν πλεον....

    ΑπάντησηΔιαγραφή