Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Αθώοι Πρύτανης και Αντιπρυτάνεις του ΕΜΠ

Αθώους έκρινε το ΣΤ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο, τον π.Πρύτανη Κώστα Μουτζούρη και τους δύο π. Αντιπρυτάνεις Ι.Πολύζο και Γ.Σπαθή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου , οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για την φιλοξενία της ιστοσελίδας «indymedia Athens» στο σέρβερ του ιδρύματος.

Οι κατηγορούμενοι χαρακτήρισαν τη δίωξη πολιτική , καταδίκασαν το περιχόμενο των αναρτήσεων στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα και υποστήριξαν δεν ήταν υποχρεωμένοι να κατεβάσουν τον συγκεκριμένο ιστιότοπο από τον σέρβερ του Ιδρύματος, ενώ τόνισαν ότι αρμόδιο για όλες αυτές τις διαδικασίες ήταν η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και οι αρμόδιοι Εισαγγελείς.
Υπέρ τους κατέθεσαν ως μάρτυρες ο σημερινός Πρύτανης του ΕΜΠ κ. Σιμόπουλος και ο Πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αριστεράς» Φώτης Κουβέλης.

Η αποχή νίκησε ξανά στους φοιτητές

Σε υποτονικό κλίµα, µε µειωµένη συµµετοχή αλλά µε τα κλασικά τραπεζάκια των φοιτητικών παρατάξεων και τις πολύχρωµες αφίσες στις... θέσεις τους, έγιναν χθες οι φοιτητικές εκλογές.



Τα συνθήµατα πάντως, παρά τη νίκη της... αποχής που είχε διαφανεί και χθες (όπως και τα προηγούµενα χρόνια) από νωρίς, δεν υστερούσαν σε πρωτοτυπία από εκείνα άλλων καιρών.



«Για να δεις τα αστέρια, πρέπει να σηκώσεις κεφάλι» αναγράφεται στις δεκάδες αφίσες της φοιτητικής παράταξης Αριστερή Ενότητα που έχουν τοιχοκολληθεί στην είσοδο του κτιρίου της Νοµικής Αθηνών. Λίγα µέτρα πιο µακριά, η ΠΑΣΠ θέτει – µέσω της αφίσας της – τη ρητορική ερώτηση: «Πώς θα σµιλέψουµε τον κόσµο των ονείρων µας;».

Οι φοιτητές που προσέρχονταν στο κτίριο για να ψηφίσουν ήταν λίγοι. «Είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση µε πέρυσι» λέει ο Αλέξανδρος Χαραλαµπόπουλος, δευτεροετής στο Οικονοµικό της Νοµικής και µέλος της ΠΑΣΠ, εκτιµώντας πως ο βροχερός καιρός και η γενικότερη πολιτική κατάσταση οδήγησαν τους φοιτητές στην αποχή. «Με όλα όσα συµβαίνουν, το τελευταίο πράγµα που ενδιαφέρει έναν νέο είναι ποιο χρώµα θα επικρατήσει στις φοιτητικές εκλογές» τονίζει. Από τα στοιχεία που θύµιζαν τις εκλογές των προηγούµενων χρόνων ήταν η µουσική υπόκρουση. Στα decks βρισκόταν η ∆ΑΠ, µέλη της οποίας επιµελούνταν χθες τη µουσική στο κτίριο της Νοµικής. Φέτος το πρόγραµµα δεν είχε Καλοµοίρα αλλά «δυνατά µπιτάκια», προκαλώντας την αίσθηση στους παρευρισκόµενους πως βρίσκονταν σε κάποιο µαγαζί της παραλιακής και όχι σε πανεπιστήµιο.

Παρόµοια ήταν η κατάσταση και στο Πάντειο Πανεπιστήµιο, όπου το µόνο που θύµιζε τη «λάµψη» των προηγούµενων χρόνων ήταν οι αφίσες «Μύκονος 2011 µόνο µε 135 ευρώ». Οι διάδροµοι ήταν σχεδόν άδειοι και οι περισσότεροι φοιτητές που κυκλοφορούσαν στο κτίριο είχαν συγκεντρωθεί στα τραπεζάκια των παρατάξεων. «Οι περισσότεροι ήρθαν το πρωί, είτε σερί από ξενύχτι είτε γιατί ανήκουµε σε ένα τµήµα σχετικό µε την πολιτική» παρατηρεί η ∆έσποινα ∆ούρου, πρωτοετής στο Τµήµα Πολιτικής Επιστήµης και Ιστορίας και µέλος της ∆ΑΠ.

Εντελώς διαφορετική εικόνα παρουσίαζε το Πολυτεχνείο. Οι φοιτητές που κατέφθαναν εκεί ήταν περισσότεροι, όµως τα βλέµµατα όλων κέρδιζαν δύο αυτοσχέδιες ψησταριές. «Σουβλάκι 1 ευρώ, µπίρα 0,80 ευρώ» ενηµέρωνε χάρτινη πινακίδα και οι πιο κουρασµένοι του εκλογικού στίβου έσπευδαν να αγοράσουν. 



Τα Νέα Online

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: 19-05-11 Ανακοινοποίηση στο Ορθό - Εγκύκλιος Αποσπάσεων σε Φορείς

Πρόσκληση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για υποβολή αιτήσεων αποσπάσεων σε υπηρεσίες και φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κατά το σχολικό έτος 2011-2012.

Για την εγκύκλιο αποσπάσεων, τις οδηγίες συμπλήρωσης και την αίτηση πατήστε εδώ.

ΠΕΑΕ - Συντονιστικό Ωρομισθίων Αναπληρωτών: Κάλεσμα σε συνέλευση τη Κυριακή 22/5


ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ, ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
 ΚΥΡΙΑΚΗ, 22 ΜΑΗ, 6.30Μ.Μ. ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου 2, Σύνταγμα, 6οςόροφος)

Την Κυριακή, 22/5, συζητάμε και αποφασίζουμε τις αντιδράσεις και δράσεις σχετικά με θέματα που αφορούν τις επικείμενες αιτήσεις αναπληρωτών-ωρομισθίων, την ασφάλιση και το ταμείο ανεργίας όσων εργάζονται ως ελαστικά εργαζόμενοι στο σχολείο, τους διορισμούς, την ειδική αγωγή, καθώς και τις συνολικότερες αλλαγές στην εκπαίδευση.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

Αρχίζουν οι αιτήσεις για τη συμμετοχή των αποφοίτων των ΙΕΚ στις Εξετάσεις Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης

Από 23/5/2011 έως και τις 3/6/2011, έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής στις Εξετάσεις Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης όσοι αποφοίτησαν από τα Ι.Ε.Κ. μέχρι και τον Ιούνιο του 2010.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά

στη διεύθυνση http://www.eopp.gov.gr/pistop και στη συνέχεια κατατίθεται σε έντυπη μορφή μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π. 2836/19-05-2011, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π. (www.eopp.gov.gr).
Γνωστοποιείται, επίσης, ότι δε θα δοθεί παράταση υποβολής αιτήσεων εκτός της προαναφερθείσας ημερομηνίας.

Οι υποψήφιοι μπορούν να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά τους Κανονισμούς Κατάρτισης από την ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π. (www.eopp.gov.gr) και συγκεκριμένα από τη διαδρομή: Υπηρεσίες → Πιστοποίηση Προσόντων → Κανονισμοί Κατάρτισης Ειδικοτήτων.

Τα καταβαλλόμενα εξέταστρα είναι 44€ για κάθε μέρος εξέτασης (θεωρητικό, πρακτικό).

Το αναλυτικό πρόγραμμα εξετάσεων θεωρητικού και πρακτικού μέρους ανά ειδικότητα και Περιφέρεια θα ανακοινωθεί μετά τις 16-6-2011.

Αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή των αιτήσεων μπορούν να λαμβάνουν οι απόφοιτοι των Ι.Ε.Κ. από την ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π. (www.eopp.gov.gr), καθώς και από τα Ι.Ε.Κ. αποφοίτησής τους ή τις Περιφερειακές Εξεταστικές Επιτροπές Πιστοποίησης (Π.Ε.Ε.Π.).

Πηγή

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ: Αμέσως μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι ανακοινώσεις



Αμέσως μετά το τέλος των Πανελλαδικών Εξετάσεων η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου προγραμματίζει την ανακοίνωση του νέου Τεχνολογικού Λυκείου το οποίο θα ενσωματώνει τα ΕΠΑ.Λ. και τις ΕΠΑ.Σ.Ειδικότερα σύμφωνα με το  σχέδιο που κατέθεσε η αρμόδια Επιτροπή στην υπ. Παιδείας:
-          Το Τεχνολογικό Λύκειο θα είναι ισότιμο με όλους τους άλλους τύπους λυκείων και θα είναι τριετούς διάρκειας κι ένας επιπλέον χρόνος , ο οποίος μάλλον θα είναι προαιρετικός για τους μαθητές που επιθυμούν να ακολουθήσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση.Μέχρι στιγμής το τέταρτο έτος βρίσκεται υπό συζήτηση.
-          Κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τεχνολογικού Λυκείου, ώστε όλοι να έχουν άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
-           Οι ειδικότητες του Τεχνολογικού Λυκείου θα προσδιορίζονται με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας και των τοπικών και των περιφερειακών κοινωνιών και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους.
Τα προγράμματα σπουδών θα είναι συμβατά με τα εθνικά πρότυπα Επαγγελματικών Περιγραμμάτων, που θα καθοριστούν για όλες τις ειδικότητες. Παράλληλα, θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της περιττής ύλης και των επικαλύψεων μεταξύ των μαθημάτων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: 18-05-11 Εισβολή αδιόριστων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Έπειτα από την απρόσκλητη και καθόλα παράτυπη εισβολή αδιόριστων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και εκπροσώπων της ΔΟΕ, στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, η Υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, δέχτηκε να συναντηθεί με ολιγομελή επιτροπή. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μιχάλη Κοντογιάννη.
Η επιτροπή κοινοποίησε στην Υφυπουργό το αίτημά της για διεξαγωγή διαγωνισμού ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής - μετά τη σχετική ρύθμιση του Ν.3848/19 - καθώς και το ζήτημα της μοριοδότησης των εκπαιδευτικών των κλαδών Ειδικής Αγωγής ΠΕ61 και ΠΕ71.



Η Υφυπουργός διαβεβαίωσε την επιτροπή, ότι από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και διαδικασίες για την διεξαγωγή του πρώτου διαγωνισμού ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής. Απομένει να δοθεί το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προκειμένου να προχωρήσει η διεξαγωγή του διαγωνισμού ΑΣΕΠ.

Παράλληλα, η Υφυπουργός ενημέρωσε την επιτροπή ότι το Υπουργείο Παιδείας δρομολογεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στο χώρο της Ειδικής Αγωγής. Για πρώτη φορά επιχειρείται μια ολιστική προσέγγιση στην Ειδική Αγωγή, διατηρώντας τα θετικά στοιχεία του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Σε σχέση με την αξιοποίηση του διδασκαλικού δυναμικού η Υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι η δίκαιη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας και των ακαδημαϊκών κριτήριων και η προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στους κλάδους Ειδικής Αγωγής ΠΕ61/ ΠΕ71.

Μετά από αίτημα της επιτροπής, η Υφυπουργού Παιδείας δρομολόγησε συνάντηση και με τον Υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη.

Τέλος, η Υφυπουργός τόνισε, για ακόμα μια φορά, ότι «με τον Ν. 3848/10 τα λεγόμενα ‘’σεμινάρια των 400 ωρών’’ δεν προσμετρούνται, πλέον, ως προσόν διορισμού και δεν πρόκειται - επ’ ουδενί - να επιστρέψουμε σε παρόμοιες λογικές. Ο χώρος της Εδικής Αγωγής έχει ανάγκη τους άξιους και τους ικανούς, αλλά κυρίως τους εξειδικευμένους. Αυτούς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον κλάδο, με μεράκι και αυταπάρνηση».

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Διευκρινίσεις για τους υπεράριθμους, των Λουκά Καβακλή και Τάκη Ρουμπή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΥΣ

1. Στα συγχωνευμένα σχολεία κρίνονται όλοι υπεράριθμοι:
α. καλούνται να καταθέσουν αίτηση όσοι επιθυμούν να κριθούν υπεράριθμοι. Σ΄αυτή την περίπτωση προηγούνται οι έχοντες τα περισσότερα μόρια μετάθεσης.
β. όσοι δεν επιθυμούν να κριθούν υπεράριθμοι τοποθετούνται στο σχολείο το οποίο παραμένει στο συγκρότημα και φεύγουν οι τελευταίοι τοποθετηθέντες ανεξάρτητα από ποιο σχολείο προέρχονται. Σε περίπτωση ταυτόχρονης τοποθέτησης την ίδια σχολική χρονιά προηγούνται για παραμονή στο σχολείο: 1.οι ειδικές κατηγορίες πλην των πολυτέκνων, 2. οι τοποθετηθέντες ως υπεράριθμοι το προηγούμενο σχολικό έτος, 3. οι έχοντες τα περισσότερα μόρια μετάθεσης.

2. Στους υποβιβασμούς από όσους θέλουν να κριθούν υπεράριθμοι φεύγουν οι έχοντες τα περισσότερα μόρια μετάθεσης.
Από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου αν δεν θέλει κανείς να κριθεί υπεράριθμος, φεύγουν οι τελευταίοι τοποθετηθέντες. Σε περίπτωση ταυτόχρονης τοποθέτησης την ίδια σχολική χρονιά προηγούνται για παραμονή στο σχολείο: 1.οι ειδικές κατηγορίες πλην των πολυτέκνων, 2. οι τοποθετηθέντες ως υπεράριθμοι το προηγούμενο σχολικό έτος, 3. οι έχοντες τα περισσότερα μόρια μετάθεσης.

Σας επισημαίνουμε ότι στην Α΄ Αθήνας υπάρχει μία ομάδα σχολείων.

Υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί από συγχωνεύσεις - υποβαθμίσεις - Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ στις 17/5, του αιρετού Παντελή Βαϊνά

Στη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ της Γ΄ΑΘΗΝΑΣ στις 17/5 συζητηθήκαν κυρίως τα παρακάτω θέματα :

Υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί από συγχωνεύσεις - υποβαθμίσεις

Το ΠΥΣΠΕ καθόρισε με ομόφωνη απόφασή του τη διαδικασία για τις υπεραριθμίες και το χρονοδιάγραμμα που απαιτείται.

Α. Μετά και τη διευκρίνιση από το Υπουργείο, το ΠΥΣΠΕ αποφάσισε πως θα ισχύσει η ίδια διαδικασία για τις υπεραριθμίες σε όλες τις περιπτώσεις (συγχωνεύσεις και υποβαθμίσεις). Συγκεκριμένα θα κληθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί να δηλώσουν αν θέλουν να κριθούν υπεράριθμοι εθελοντικά (πρέπει να κάνουν δήλωση ακόμα και αν είναι αρνητική για να εξασφαλισθεί ότι ενημερώθηκαν όλοι). Από όσους εκπαιδευτικούς επιθυμούν να κριθούν υπεράριθμοι, χαρακτηρίζονται ως υπεράριθμοι αυτοί που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό μορίων μετάθεσης , σύμφωνα με το άρθρο 14 του Π.Δ. 50/1996.

Από όσους εκπαιδευτικούς δεν επιθυμούν να κριθούν ως υπεράριθμοι, χαρακτηρίζονται ως υπεράριθμοι εκείνοι που τοποθετήθηκαν οργανικά τελευταίοι στη σχολική μονάδα.

Β. Το χρονοδιάγραμμα για την διαδικασία κρίσης και τοποθέτησης έχει ως εξής:
- Μέχρι 23/5 πρέπει να κάνουν δήλωση (θετική ή αρνητική) όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων που συγχωνεύονται ή υποβαθμίζονται.
- Μέχρι 27/5 θα ολοκληρωθεί ο χαρακτηρισμός των υπεράριθμων από το ΠΥΣΠΕ.
- Από 30/5 έως 3/6 θα γίνουν οι αιτήσεις τοποθέτησης

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το ΠΥΣΠΕ αποφάσισε, μετά από πρότασή μας, να έχουν δημοσιοποιηθεί οι πίνακες με τα μόρια των υπεράριθμων και τα οργανικά κενά πριν από τις αιτήσεις τοποθετήσεις. Για τον ορισμό των οργανικών κενών θα περιμένουμε και τις διευκρινήσεις του Υπουργείου στα ερωτήματα που στείλαμε στις 3/5.

Μετακινήσεις εκπαιδευτικών για συμπλήρωση ωραρίου, μια απαράδεκτη λογιστική πρόταση

Στη συνεδρίαση κατατέθηκε πρόταση από τον προϊστάμενο του 3ου Γραφείου για έγκριση μετακινήσεων δασκάλων από σχολείο σε σχολείο για συμπλήρωση ωραρίου. Μια πρωτοβουλία απίστευτα λογιστική που αντιμετωπίζει τους δασκάλους ως πλανόδιους εργαζόμενους φασόν και που πρότεινε τη μετακίνηση 18 δασκάλων για 1 έως 4 ώρες για συμπλήρωση ωραρίου. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις παραλογισμού είναι η πρόταση για μετακίνηση 6 διαφορετικών δασκάλων από άλλα σχολεία στο 13ο Περιστερίου για να καλυφθούν 9 ώρες!!! Οι περισσότεροι για 1 ώρα!!! Και η μετακίνηση 3 δασκάλων, από 1 ώρα ο καθένας, για να καλυφθούν 3 ώρες στο 25ο Περιστερίου!!! Κάποιοι φαίνεται βιάζονται να μετατρέψουν το σχολείο σε επιχείρηση όπου το διδακτικό έργο θα αντιμετωπίζεται αποκλειστικά και μόνο με λογιστικό και ευέλικτο τρόπο. Εμείς αρνηθήκαμε να εγκρίνουμε τις παραπάνω μετακινήσεις και οι υπόλοιποι στο ΠΥΣΠΕ αποφάσισαν να αναβάλλουν τη συζήτηση του θέματος.

Στη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ στις 17/5 συζητηθήκαν και τα παρακάτω θέματα :

ΘΕΜΑ 1ο : ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ
Εγκρίθηκε η αλλαγή προσωνυμίας σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στο Χαϊδάρι.

ΘΕΜΑ 2ο : ΧΟΡΉΓΗΣΗ ΆΔΕΙΑΣ ΆΣΚΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΎ ΈΡΓΟΥ ΜΕ ΑΜΟΙΒΉ
Ομόφωνα εγκρίθηκε να δοθούν άδειες για άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή.

ΘΕΜΑ 3ο : ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ.
Ομόφωνα εγκρίθηκαν 2 τίτλοι μεταπτυχιακών και 1 τίτλος διδακτορικού (υπήρξε ακόμα ένα αίτημα για διδακτορικό τίτλο για το όποιο όμως ζητήθηκε να προσκομιστεί αντίγραφο του τίτλου.

ΘΕΜΑ 4ο : ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΑΠΌ ΑΔΕΙΑ ΤΟΚΕΤΟΥ
Ομόφωνα εγκρίθηκε η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών.

Υπουργείο Παιδείας: Τροποποίηση-συμπλήρωση Y.A για αναθέσεις μαθημάτων Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου, ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ.