Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Δίωξη για τα σχολικά βιβλία

Από το Έθνος

Στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο διαβίβασε ο υπουργός Δικαιοσύνης τον φάκελο Αγγελάρα, θεωρώντας ότι ο αντιπρόεδρος του Ε.Σ. υπέπεσε σε μεγάλες καθυστερήσεις στην άσκηση των καθηκόντων του. Στο υπουργείο Παιδείας επιρρίπτει ο ίδιος τις ευθύνες.

Πειθαρχική δίωξη κατά του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικολάου Αγγελάρα άσκησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου για τέσσερις πράξεις που αφορούν σε καθυστερήσεις κατά την άσκηση των δικαστικών του καθηκόντων (με βασική την υπόθεση για τα σχολικά βιβλία). Επίσης, ο ίδιος διώκεται πειθαρχικά για "απρεπή συμπεριφορά" προς τους υπουργούς Παιδείας και Αμυνας (Αννα Διαμαντοπούλου και Πάνο Μπεγλίτη αντίστοιχα), καθώς σε σχετικές επιστολές τούς "εμφανίζει ότι δεν υπηρετούν τη νομιμότητα".


Ηδη ο φάκελος της πειθαρχικής υπόθεσης κατά του Ν. Αγγελάρα διαβιβάστηκε προς τον πρόεδρου του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Παναγιώτη Πικραμμένο, πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, προέβη σε αυτήν την ενέργεια "διότι τα στοιχεία που έχουν τεθεί υπόψη του επέβαλαν να ζητήσει τον πειθαρχικό του έλεγχο". Την τελική κρίση για την υπόθεση θα τη λάβει το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την πειθαρχική αγωγή, ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ελέγχεται για "καθυστερήσεις στην άσκηση των δικαστικών του καθηκόντων" σε δύο σημαντικές υποθέσεις.

Η πρώτη αφορά τον έλεγχο νομιμότητας της διαδικασίας ανάδειξης αναδόχων για την προμήθεια χαρτιού εκτύπωσης των βιβλίων από τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών βιβλίων (ΟΕΔΒ). Για την υπόθεση αυτή το ΣΤ' Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνεδρίασε στις 31 Μαρτίου 2011 και με πράξη του που εκδόθηκε σε 14 ημέρες μετά αποφάνθηκε ότι "κωλύεται η υπογραφή των υποβληθέντων για έλεγχο νομιμότητας σχεδίων σύμβασης".

Στη συνέχεια ο ΟΕΔΒ ζήτησε την ανάκληση της ανωτέρω απόφασης, η οποία -όπως προβλέπεται- έπρεπε να εκδοθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο μέσα σε 30 ημέρες από την κατάθεσή της. Ωστόσο -όπως επισημαίνεται στην πειθαρχική αγωγή- ο Ν. Αγγελάρας "καθυστέρησε αδικαιολόγητα στην έκδοσή της". Και αυτό παρά τις σχετικές διαμαρτυρίες της υπουργού Παιδείας.

Αίτηση της ΔΕΣΦΑ ΑΕ
Η δεύτερη υπόθεση, για την οποία διώχθηκε πειθαρχικά ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αφορά την αίτηση της ΔΕΣΦΑ ΑΕ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Ανώνυμη Εταιρεία) με την οποία ζητούσε από το Ελεγκτικό Συνέδριο τον επανέλεγχο σύμβασης που αφορούσε τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου. Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 2 Μαΐου 2011 με προεδρεύοντα τον Ν. Αγγελάρα. Και ενώ -όπως αναφέρεται στην πειθαρχική αγωγή- είχε μεσολαβήσει σχετική επιστολή της αιτούσας εταιρείας για την επίσπευση έκδοσης της απόφασης (καθώς αφορούσε την ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου στην Εύβοια), "η απόφαση δημοσιεύθηκε όλως καθυστερημένα στις 5 Σεπτεμβρίου 2011".

Σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Ν. Αγγελάρας, κάνει λόγο για "ανύπαρκτες ευθύνες σε υπηρέτες θεσμών που προασπίζονται τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και που αποτρέπουν την παράνομη κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος". Επίσης, αποδίδει την καθυστέρηση στη χορήγηση των βιβλίων στον "παράνομο διαγωνισμό" -όπως αναφέρει- και "στη δεκάμηνη ολιγωρία των ανωτάτων οργάνων του υπουργείου Παιδείας".

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι "δεν υπήρξε καθυστέρηση στην έκδοση της συγκεκριμένης ή οποιαδήποτε άλλης απόφασης του Τμήματος", προσθέτοντας ότι "δεν έχει παραβιαστεί ποτέ διάταξη νόμου".

Επιστολές
"Απρεπής συμπεριφορά κατά υπουργών"

Σύμφωνα με την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του, ο Ν. Αγγελάρας ελέγχεται και για το περιεχόμενο δύο επιστολών που απηύθυνε (αντίστοιχα) προς τους υπουργούς Παιδείας και Αμυνας και με τις οποίες -όπως αναφέρεται στην πειθαρχική αγωγή- "κατέδειξε ολοφάνερα απρεπή και αντίθετη σε ανώτατο δικαστικό λειτουργό συμπεριφορά". Και αυτό διότι -όπως επισημαίνεται- με τις επιστολές αυτές προς τους δύο υπουργούς (Αννα Διαμαντοπούλου και Πάνο Μπεγλίτη) "αφενός προσπαθεί να ''νουθετήσει''" τους ανωτέρω δύο υπουργούς, ώστε να μην προβούν "σε άσκηση δικαιουμένων ενδίκων βοηθημάτων", ενώ παράλληλα τους εμφανίζει ότι "δεν υπηρετούν τη νομιμότητα" και ότι καλύπτουν "τα παρανομούντα όργανα" των υπουργείων τους. Με την επιστολή προς την υπουργό Παιδείας στις 12/7/2011 ανέφερε μεταξύ άλλων "?Εχουμε όλοι καθήκον επιβολής της νομιμότητος. Εχουμε όλοι χρέος σποράς αυτής και όχι ανατροπής της με εφευρήματα και προσχηματικούς λόγους. Η αβελτηρία των οργάνων της διοίκησης πρέπει να σταματήσει να επιβραβεύεται από τους εποπτεύοντες υπουργούς".

Επίσης ο Ν. Αγγελάρας ελέγχεται πειθαρχικά και για επιστολή με το ίδιο (προαναφερθέν περιεχόμενο) που είχε απευθύνει στις 21/7/2011 στον υπουργό Αμυνας (αναφορικά με υπόθεση την οποία χειρίστηκε και που αφορούσε το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη).

ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ
almaliotou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου