Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Στα ΑΕΙ η διαχείριση των εστιών

Από την Καθημερινή

Στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ περνά η διαχείριση των φοιτητικών εστιών, αρμοδιότητα που ανήκει σήμερα στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας. Με έγγραφο, που εστάλη ηλεκτρονικά χθες από τη διοίκηση του ΕΙΝ, ενημερώνονται οι διοικήσεις των ΑΕΙ ότι, κατ’ εφαρμογή του νέου νόμου 4009, τα ίδια θα αναλάβουν πλέον την αρμοδιότητα της φοιτητικής μέριμνας. Δηλαδή, θα έχουν συνολικά 14.000 θέσεις σε φοιτητικές εστίες για τις ανάγκες των δικαιούχων φοιτητών. Για τη ρύθμιση του θέματος θα υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση.


Ειδικότερα, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα κληθούν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά να διαχειριστούν τις 8.097 θέσεις των φοιτητικών εστιών του ΕΙΝ. Εξ αυτών οι 6.982 διατίθενται σε φοιτητές πανεπιστημίων και οι 1.115 θέσεις σε σπουδαστές των ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 25 φοιτητικές εστίες, που εποπτεύονται από το ΕΙΝ. Από το σύνολο των 14 σε Αττική και Θεσσαλονίκη βρίσκονται στην Αττική οι οκτώ και την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης οι λοιπές έξι. Οι υπόλοιπες έντεκα βρίσκονται στα Ιωάννινα, την Πάτρα (δύο), την Κομοτηνή, την Ξάνθη, το Ρέθυμνο, την Κέρκυρα, τον Βόλο, την Αμαλιάδα, το Ηράκλειο και την Καλαμάτα. Παράλληλα, τα ίδια τα ιδρύματα προσφέρουν στους φοιτητές τους περίπου 6.000 θέσεις μέσω της ενοικίασης ξενοδοχείων.

Με τον νέο νόμο, κάθε ΑΕΙ θα ιδρύσει ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που θα αναλάβει την αξιοποίηση της περιουσίας του ιδρύματος και τη διαχείριση των θεμάτων της φοιτητικής μέριμνας. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΙΝ κ. Φίλιππος Λέτζας, η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων θα γίνει άμεσα, και γι’ αυτό θα υπάρξει συνάντηση με τις διοικήσεις των ΑΕΙ. Ενα θέμα που θα πρέπει να λυθεί θα είναι ποιο ίδρυμα θα αναλάβει τις εστίες που φιλοξενούν φοιτητές από περισσότερα ιδρύματα (η παλιά του ΕΜΠ και εκείνη στον Αγ. Λουκά).

Βέβαια, πολλοί θεωρούν ότι η διαχείριση των εστιών είναι ένα μεγάλο φορτίο για τα ιδρύματα, λόγω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ. Από την άλλη, τα ΑΕΙ θα κληθούν να διαχειριστούν τις θέσεις στις εστίες με διαφάνεια και να τις αποδώσουν στους πραγματικούς δικαιούχους, αντιμετωπίζοντας τις παρεμβάσεις από φοιτητικές παρατάξεις. Είναι ενδεικτικό ότι σε πολλές από τις σημερινές εστίες των ΑΕΙ η κατάσταση δεν είναι καλή και υπάρχουν ακόμη και εξωπανεπιστημιακά άτομα που μένουν σε αυτές. Το ίδιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί σε εστίες του ΕΙΝ όταν πέρυσι βρέθηκαν άτομα να κρατούν το δωμάτιό τους για 7, 8, 9 ή και παραπάνω χρόνια. Μάλιστα, από τους ελέγχους βρέθηκε ότι αρκετοί «αιώνιοι» υπενοικίαζαν το δωμάτιο που κατείχαν στην εστία, σε νεότερους φοιτητές. Τα φαινόμενα αυτά θα πρέπει πλέον να εκλείψουν με ευθύνη των ΑΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου