Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ


Άλλο ένα βήμα πίσω για τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας έκανε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου. Δέχθηκε την παράλληλη διδασκαλία γαλλικών και γερμανικών στην Α' Γυμνασίου. Διατηρούνται όμως οι προϋποθέσεις του ελάχιστου αριθμού 15 μαθητών για τη δημιουργία τμήματος και της ύπαρξης αντίστοιχης οργανικής θέσης καθηγητή σε κάθε σχολείο, περιορισμοί που θα πλήξουν κυρίως τις μικρές μονάδες της επαρχίας. Στα δημοτικά δεν αίρεται ο διαχωρισμός των σχολείων σε γαλλόφωνα και γερμανόφωνα, αφού το υπουργείο εμμένει στη διδασκαλία μίας από τις δύο γλώσσες.
Η υφυπουργός δέχθηκε ασφυκτική πίεση από βουλευτές έπειτα από τη σφοδρή αντίδραση συλλόγων γονέων και καθηγητών ξένων γλωσσών Η δεύτερη υποχώρηση της κ. Χριστοφιλοπούλου ανακοινώθηκε προχθές βράδυ κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της με τη συμμετοχή της προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Χρύσας Αράπογλου, του βουλευτή Πειραιά Δημήτρη Καρύδη, των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των καθηγητών γαλλικών και γερμανικών και υπηρεσιακών παραγόντων.
Άμεσα επρόκειτο να εκδοθεί η δεύτερη κατά σειρά τροποποιητική απόφαση της αρχικής η οποία επέτρεπε στα δημοτικά και τα γυμνάσια τη διδασκαλία μίας γλώσσας, μεταξύ γαλλικών και γερμανικών, όποιας θα επέλεγε η πλειοψηφία των μαθητών.
Αναλυτικά σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα:
Από την ερχόμενη σχολική χρονιά στα 961 δημοτικά με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) και στα εξαθέσια και άνω δημοτικά οι μαθητές της Ε' Δημοτικού θα διδάσκονται μια δεύτερη ξένη γλώσσα, γαλλικά ή γερμανικά, όποια αποφασίσει η πλειοψηφία. Οι μαθητές, που τη νέα σχολική χρονιά (2011 2012) θα φοιτούν στη ΣΤ' Δημοτικού, θα συνεχίσουν να διδάσκονται τη Β' ξένη γλώσσα που διδάχτηκαν στην Ε' Δημοτικού. Και στις δύο περιπτώσεις προϋπόθεση είναι να υπάρχει ελάχιστος αριθμός 15 μαθητών ανά τμήμα. Σε περιπτώσεις ειδικών λειτουργικών συνθηκών (νησιωτικές και ορεινές περιοχές, δυσχέρειες πρόσβασης κ.λπ.) προϋπόθεση είναι να υπάρχει ελάχιστος αριθμός 12 μαθητών ανά τμήμα. Η τελική απόφαση για την επιλογή της Β' ξένης γλώσσας που θα διδάσκεται, λαμβάνεται από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης.
Στα γυμνάσια ορίζεται μεταβατική περίοδος δύο ετών, ως εξής:
Οι μαθητές που θα φοιτήσουν στη Β' και Γ’ Γυμνάσιου τη σχολική χρονιά 2011 2012 και στη Γ' Γυμνάσιου τη σχολική χρονιά 2012 2013, οι οποίοι έχουν ήδη επιλέξει και διδαχτεί Β' ξένη γλώσσα, θα συνεχίσουν να διδάσκονται τη Β' ξένη γλώσσα που έχουν ήδη επιλέξει και διδαχτεί (γαλλικά ή γερμανικά ή ιταλικά ή ισπανικά) ανεξάρτητα από την τελική επιλογή του γυμνασίου τους.
Οι μαθητές που θα φοιτήσουν του χρόνου στην Α' Γυμνασίου θα επιλέξουν μεταξύ γαλλικών και γερμανικών, τα οποία μπορούν να διδάσκονται παράλληλα σε κάθε σχολείο, εφόσον συμπληρώνεται ελάχιστος αριθμός 15 μαθητών ανά τμήμα (12 σε περιπτώσεις ειδικών λειτουργικών συνθηκών) και υπάρχει αντίστοιχη οργανική θέση.
Για θετική εξέλιξη που όμως υπονομεύεται από την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να οριστεί ελάχιστος αριθμός 15 μαθητών για τη δημιουργία τμημάτων στο δημοτικό και το γυμνάσιο κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωσή τους οι σύνδεσμοι καθηγητών γαλλικών και γερμανικών. Η επιμονή αυτή θα οδηγήσει κατά τη σχολική χρονιά 2011 12 δεκάδες χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα, και ειδικά στα μικρά γυμνάσια της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας, που πέρυσι διδάχτηκαν τη γερμανική ή τη γαλλική γλώσσα, να μείνουν αδίδακτοι ή να αναγκαστούν σε μετακίνηση σε άλλο σχολείο .
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου